Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Jihlava se ladí vánočně. Na náměstí už stojí stromeček, je jím dvanáctimetrový smrk z Březinek

Letošní vánoční stromek, který bude zpříjemňovat adventní čas lidem v Jihlavě, neměl moc dlouhou cestu. Dnes dopoledne byl na Masarykovo náměstí převezen z největšího jihlavského sídliště Březinovy sady.

Nová vánoční lavička v ulici Matky Boží 

Konkrétně jde o smrk omorika, který je starý asi 30 let a vysoký 12 metrů. Stromek rostl v těsném sousedství parkoviště na Okružní ulici v Jihlavě u domu Březinova 126. Podle mluvčího jihlavské radnice Radovana Daňka je to pohledný souměrný smrk, jehož kořeny zasáhly do vodovodního potrubí, které prasklo. „Při jeho opravě došlo k poškození kořenů stromu tak, že by smrk bohužel brzy uschnul nebo se stal nebezpečným. Je proto nutné ho pokácet. Ale jsme rádi, že takto alespoň ozdobí náměstí a udělá radost lidem v době Vánoc,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška.

Zájem o adventní akce na Vysočině je velký. Vánoční stromy na náměstích se rozsvítí nejčastěji o první adventní neděli

Adventní čas na Vysočině zpestří koncerty, divadla, jarmarky i tematické prohlídky památek. O některé byl mimořádný zájem a vstupenky jsou rezervované s více než měsíčním předstihem. Předvánoční čas některá města obohatí rozšířenou světelnou...

Na jihlavské náměstí dorazil dnes dopoledne a poté začalo jeho usazování na již tradičním místě v horní části jihlavského náměstí. 

Strom by se měl začít vánočně zdobit hned v dalších dnech, 23. a 24. listopadu. „A slavnostně se rozsvítí, podobně jako všechna okolní výzdoba ulic v Jihlavě, na první adventní neděli 3. prosince," zve do Jihlavy mluvčí Daněk. 

Advent v Jihlavě

V Jihlavě budou moci lidé před Vánocemi přijít na sérii koncertů, které se budou konat v gotické síni radnice. Zahájí ji 27. listopadu šansoniérka Radka Fišerová. Poslední koncert bude 20. prosince, kdy vystoupí Cembal clasik Dalibora a Kateřiny Štruncových. 

Na Masarykově náměstí už roste konstrukce na kluziště, bruslaři mohou nastoupit od 3. prosince

Okolo Mariánského sloupu na Masarykově náměstí se od úterý buduje konstrukce, která ponese kluziště. Bruslaři ho budou moci využít od 3. prosince, kdy je v plánu i rozsvěcení vánočního stromu.

Na první adventní neděli se v Jihlavě otevře také kluziště, které už je několik dní postavené kolem Mariánského sloupu.  Jihlavané budou moci premiérově využít dokonce dvě kluziště. Kromě toho na centrálním náměstí mohou zájemci využít i menší obdélníkové na parkánu vedle Brány Matky Boží. To se začne stavět v průběhu příštího týdne a k dispozici bude taktéž od 3. prosince až do konce února. 

Kdy na brusle? 

Tradiční kruhový ledový adventní věnec kolem Mariánského sloupu bude otevřen denně od 12 do 19 hodin, a to až do 18. února. Využít ho budou moci i školy a školky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Mayerová

Štítky advent, Vánoce, náměstí, strom, smrk, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlava se ladí vánočně. Na náměstí už stojí stromeček, je jím dvanáctimetrový smrk z Březinek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.