Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zájem o adventní akce na Vysočině je velký. Vánoční stromy na náměstích se rozsvítí nejčastěji o první adventní neděli

Adventní čas na Vysočině zpestří koncerty, divadla, jarmarky i tematické prohlídky památek. O některé byl mimořádný zájem a vstupenky jsou rezervované s více než měsíčním předstihem. Předvánoční čas některá města obohatí rozšířenou světelnou výzdobou, vánoční stromy rozsvítí 3. prosince.

ANKETA: Dva měsíce do Štědrého dne. Jihlava láká na dvě kluziště, strom z Březinek přijede na náměstí 22. listopadu

Přesně za dva měsíce budeme slavit Štědrý den. A to je tedy ideální čas k tomu představit si, jak budou letošní Vánoce probíhat v krajském městě Vysočiny.

V Jihlavě budou moci lidé před Vánocemi přijít na sérii koncertů, které se budou konat v gotické síni radnice. Zahájí ji 27. listopadu šansoniérka Radka Fišerová. Poslední koncert bude 20. prosince, kdy vystoupí Cembal clasik Dalibora a Kateřiny Štruncových.

S první adventní nedělí spojí Jihlava stejně jako většina dalších měst v kraji rozsvícení vánočního stromu. Program na jihlavském Masarykově náměstí začne v 15 hodin. Vystoupí i jihlavský bigband Goody Moody nebo pěvecké sbory Gaudium a Melodie.

Třebíč zahájí advent 3. prosince vánočním jarmarkem, který bude na Karlově náměstí od 13 hodin. Rozsvícení vánočního stromu je plánované na 17 hodin. Na závěr programu by měly z městské věže zaznít vánoční koledy v podání trumpetkového souboru Základní umělecké školy Třebíč.

Třebíč letos za vánoční výzdobu zaplatí přes dva miliony korun, je to částka srovnatelná s předchozími lety. Poměrně velkorysou výzdobou se radnice snaží zpříjemnit svátky místním i zvýšit zájem turistů. Většinu z částky tvoří náklady na pronájem světelných objektů, které jsou rozmístěné po celém městě, osvětlují i park Hrádek.

Obdobnou světelnou podívanou připravuje už několik let také Světlá nad Sázavou. Na tamní světelnou Zimní procházku se mohou lidé vydat od 3. prosince. O týden později se bude na náměstí konat jarmark nebo koncert sboru Amos.

Advent ve Žďáru nad Sázavou se ponese v připomínce 300 let od úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichla, mezi jehož díla patří žďárský poutní areál na Zelené hoře, i na vlně novinek, mezi které patří kluziště v centru města. Akce Baroko v srdci: Santiniho památka ve Žďáře bude 9. prosince. Spolu s kluzištěm s umělou plochou bude v centru města i nová výzdoba, připravené bude také pódium pro různá představení a koncerty, fungovat tam bude i zimní kino.

Znovu budou otevřené i zámky

Díky adventu se na Vysočině otevřou i některé památky, jejichž běžná návštěvnická sezona skončila s říjnem. Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou bude 9. a 10. prosince pořádat akci Vrbnové slaví Vánoce. Na hradě Lipnici si budou moci lidé užít 13. prosince adventní koncert Jaroslava Svěceného a Markéty Laštovičkové, od 15. do 17. prosince pak budou moci přijít na volné adventní prohlídky spojené s vánoční výzdobou a topením v kachlových kamnech. Přístupné bude nádvoří s hradní kaplí a první patro Thurnovského paláce i s vyhlídkou na věži Samsonu.

Zámek v Náměšti nad Oslavou se letos podruhé připojí k akci Kouzelné Vánoce, na které se podílí několik organizátorů. Vedle prohlídek zámku s divadelními scénami bude její součástí také zpívání v zámecké kapli, vánoční divadelní hra nebo dílničky pro děti.

I když zámek oproti plánu zvýšil počet prohlídek, jejich kapacita je už plně rezervovaná. „Možnost rezervace jsme spustili 1. listopadu a víceméně byly prohlídky v celou hodinu zarezervované během prvního dne, takže jsme ještě zvýšili kapacitu a máme maximální počet prohlídek, které jsme schopni zvládnout, to znamená po půl hodině. Je to přibližně 600 míst, které jsou všechny rezervované," řekl kastelán náměšťského zámku Marek Buš.

Zájem podle něho po zkušenosti z loňska nebyl překvapením, řešením ale měly být prohlídky prostor, ve kterých mohou chodit až čtyřicetičlenné skupiny. Loni byly při adventní akci prohlídky jen na trase Apartmán hraběte s kapacitou 20 míst. „Takže v placené části v interiérech zámku budeme mít oproti loňsku dvojnásobnou návštěvnost, další program, který bude na nádvořích, bude neplacený," řekl Buš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, zábava, advent, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o adventní akce na Vysočině je velký. Vánoční stromy na náměstích se rozsvítí nejčastěji o první adventní neděli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.