Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Marian Jurečka: Práci v ČR má 122 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jejich odvody převýší podporu

V Česku mělo tento týden práci přes 122 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Na odvodech příchozí letos zaplatí víc, než kolik jim stát poskytne na sociálních dávkách. Na tiskové konferenci po setkání s německým poslancem Seppem Müllerem (CDU/CSU) to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle něj tak v ČR pracuje asi 60 procent ukrajinských uprchlíků mezi 18 a 65 lety. Müller řekl, že v Německu je to devět procent a ČR by mohla v Unii posloužit jako příklad pro úspěšné zaměstnávání běženců.

„Jsme země, která má v přepočtu na obyvatele největší počet uprchlíků z Ukrajiny. Velmi dobře se nám daří adaptační a integrační proces a zapojení na pracovním trhu. Upravujeme pravidla tak, abychom ukrajinské uprchlíky co nejdříve zapojili... tento týden bylo aktivních na pracovním trhu více než 122.000 ukrajinských uprchlíků. To číslo nám kontinuálně roste," uvedl Marian Jurečka.

Podle něj je v Česku teď kolem 360 tisíc lidí z Ukrajiny s vízem k ochraně. Z dospělých mezi 18 a 65 lety má práci asi 60 procent, upřesnil ministr. „V letošním roce bude to, kolik zaplatí na odvodech, vyšší částka, než kolik stát vydá na jejich podporu," dodal šéf resortu práce. Sumu neupřesnil.

Podle poslance Müllera se Německo může z českých zkušeností poučit. „V Německu pracuje jen devět procent uprchlíků. Česko může být příkladem pro Evropu," uvedl poslanec Spolkového sněmu Sepp Müller

Podle Jurečky k vysoké zaměstnanosti uprchlíků v Česku přispělo nastavení podpory, která se změnila od července. Organizace na pomoc příchozím omezení pomoci ale kritizovaly, podle nich se lidé dostávají do obtížné situace a dluhů. Ministr řekl, že k začlenění běženců na pracovní trh v ČR přispěly výrazně i firmy a také nejnižší nezaměstnanost v Unii s vysokou poptávkou po pracovních silách. Spolu s neziskovými organizacemi se ministerstvo snaží šířit informace v ukrajinštině o volném přístupu k práci bez povolení, minimální mzdě či výši výdělků v určitých profesích, vypočítal Jurečka.

Ministr a šéf vládních lidovců s Müllerem uvedli, že spolu mluvili také o opatřeních proti ilegální migraci, o azylovém řízení s běženci ještě před jejich příchodem do EU či o rychlejším navracení lidí, kteří nebudou mít na ochranu v Evropě nárok. Diskutovali také o krocích proti antisemitismu či o nastavení rozpočtů a zvládání zadlužování. Jurečka zmínil, že němečtí lidovci z CDU/CSU jsou pro českou KDU-ČSL "klíčový partner a spojenec".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky práce, uprchlík, běženec, ministerstvo, odvody, výdaje, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, Minúta pravdy Milana Uhríka, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer university Chicago naYT MatějGottwald čtitulky, na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za s.Tošovského), Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypálení obcí, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě,viru,vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2), na Reportéři ČT ČT 1: Boj o vodu. Rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie (pořad před čtyřmi lety), mafie od nás vyvádí stovky miliard. na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Pondělí, 27. listopadu 2023, 11:36Odpovědět

Marian Jurečka: Práci v ČR má 122 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jejich odvody převýší podporu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.