Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Co bude s areálem Modety? Zatím bez větších investic, sloužit bude zoo, sportovcům i oděvnímu průmyslu

Areál bývalé textilní továrny Modeta poskytne útočiště nejen blízké zoo, ale zázemí poskytne i dalším subjektům. Kromě oděvního průmyslu se prostory využijí i ke sportovním a kulturním aktivitám. Vše se zatím obejde bez masivnějších investic ze strany města, které se dříve taky zvažovaly.

Jihlavští zastupitelé debatovali o 10 milionech na projekt k přestavbě Modety. Není vůbec jasné, co s budovou bude, znělo z opozice

Zhruba hodinová debata doprovázela rozhodnutí zastupitelů Jihlavy o schválení deseti milionů korun, které půjdou na projektovou dokumentaci na úpravu textilní továrny Modeta u zoologické zahrady. Návrh byl nakonec přijat, i když debata se nesla...

Když loni na jaře (předchozí) městské zastupitelstvo diskutovalo o osudu areálu Modety, byla okolo toho poměrně živá diskuze. Nejenže se politici úplně neshodli ohledně budoucího využití těchto prostor, polemiku vyvolala i informace, že by projektová dokumentace stála městskou kasu 10 milionů korun.

„Na jednu stranu se po nás chce, abychom uvolnili 10 milionů, na druhou stranu ale nevíme, jak přesně bude budova využita. A jako finanční výbor máme za to, že uvolnění peněz je takto nezodpovědné,“ řekl tehdy opoziční zastupitel Jiří Pokorný (ANO), který zastával post předsedy finančního výboru. „Projektová dokumentaci za 10 milionů? To by se udělala celá (zoologická) zahrada, ne jeden ošuntělý barák. Chápal bych dva miliony, ale deset?" podivoval se Jaroslav Huňáček (ODS) s tím, že tento návrh určitě hlasovat nebude.

Nemovitosti u jihlavské zoo město koupilo koncem roku 2016 za 29 milionů korun. Továrna pocházející z počátku 20. století byla později rozšiřovaná. Při podpisu kupní smlouvy město uvedlo, že areál zabírá přes 1,2 hektaru pozemků.

Projekt za těchto podmínek naopak veřejně obhajoval např. Marek Hovorka (tehdy Fórum Jihlava) nebo Vít Zeman (tehdy Žij!). Společně s nimi pak dalších 18 zastupitelů v hlasování, proti bylo deset, čtyři zastupitelé se zdrželi.

Nyní, tedy s odstupem roku a půl, již víme, že oněch diskutovaných a vyčleněných 10 milionů korun nakonec zůstalo v městské kase. „Projekt se nakonec nerealizoval,“ zodpověděl dotaz Drbny současný primátor Petr Ryška (ODS), „v tuto chvíli jsme se rozhodli, že v nejbližších letech budeme budovu Modety využívat bez zásadní investice,“ doplnil.

Přestože město kupovalo areál v roce 2016 zejména se záměrem poskytnout prostory pro její další expanzi jihlavské zoo, ta však bude využívat jen jeho zadní část. „V současnosti nám slouží jako skladové prostory, kde máme uloženou část majetku, nebo zde zimujeme rostliny, které jsou přes léto umístněny v areálu zoo,“ odpověděla redakci Simona Kubičková, vedoucí marketingu Zoo Jihlava.

Posilovna i bojové sporty

A jestli se někdo těšil na nové expozice v nových prostorách, bude si muset prozatím nechat zajít chuť. „Skladové prostory bychom si rádi ponechali pro tyto účely i nadále. Zoologická zahrada je velký komplex a skladovací prostory jsou pro nás důležitou a nedílnou součástí,“ vysvětluje Kubičková. Zoo podle ní již investovala do renovace části z nich. „Zde máme zvířata v zázemí, vznikla zde i přípravna krmiv.“  

Kromě zoo bude budovu využívat dlouhodobý nájemník textilní firma Modeta Style. V horním patře funguje výrobna, v přízemí zase střihárna. V tomto podlaží by podle jihlavského primátora měla vyrůst i posilovna pro veřejnost. „Prostřední patro pak bude patřit sportovcům, primárně SK Jihlava,“ potvrdil Ryška s tím, že adekvátní zázemí zde najdou zejména úpolové sporty jako box nebo MMA. Ty v poslední době výrazně rozšířili členskou základnu a jejich dosavadní prostory přestaly být vyhovující.

Útočiště by v areálu měl najít i městský archiv, k pronájmu bude k dispozici ještě několik menších kanceláří. Město zde dle Petra Ryšky výraznější investici nezvažuje minimálně po dobu dvou až čtyř let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brána Jihlavy

Štítky Modeta, Jihlava, projekt, projektová dokumentace, továrna, Zoo Jihlava, SK Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s areálem Modety? Zatím bez větších investic, sloužit bude zoo, sportovcům i oděvnímu průmyslu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.