Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavští zastupitelé debatovali o 10 milionech na projekt k přestavbě Modety. Není vůbec jasné, co s budovou bude, znělo z opozice

Zhruba hodinová debata doprovázela rozhodnutí zastupitelů Jihlavy o schválení deseti milionů korun, které půjdou na projektovou dokumentaci na úpravu textilní továrny Modeta u zoologické zahrady. Návrh byl nakonec přijat, i když debata se nesla převážně v duchu toho, že je nad budoucím využitím budovy mnoho otazníků. Nemovitosti patří městu od konce roku 2016, z části jsou prázdné.

„My ten dům musíme opravit, protože je náš a není v dobrém stavu," uvedla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Zároveň přiznala to, že se ve vedení města zatím nepodařilo najít jednoznačnou shodu na tom, co by v bývalé továrně mělo vzniknout. Mluví se například o restauraci a návštěvnickém centru. Pomoci by měla studie proveditelnosti, která byla podle primátorky zadaná před 14 dny.

Někteří jihlavští politici by podle Koubové chtěli, aby nové aktivity v bývalé továrně měly dopad na celé město, jiní ji vidí víc jako prostor pro potřeby zoo, která také patří městu, a další by chtěli využít průmyslový areál hlavně pro byznys. „Já si myslím, že se to dá všechno spojit," řekla zastupitelům primátorka Koubová. 

Několik jejích kolegů na pondělním zasedání navrhovalo projekt minimálně o rok odložit. „Na jednu stranu se po nás chce, abychom uvolnili 10 milionů, na druhou stranu ale nevíme, jak přesně bude budova využita. A jako finanční výbor máme za to, že uvolnění peněz je takto nezodpovědné. Rádi bychom tedy věděli, jak to bude financováno, z jakých cizích zdrojů, a také, co v areálu nakonec bude. Proto bychom tento bod odložili o rok, což je stanovisko finančního výboru," vyjádřil se v diskuzi zastupitel opoziční ANO Jiří Pokorný, který je současně předsedou finančního výboru. Na to reagovala primátorka Koubová s tím, že je třeba začít už letos projektovat. „Abychom se v roce 2023 dostali ke stavebnímu povolení a v roce 2025 by mělo být hotovo." Podle radnice by mohlo jít o projekt celkem za více než 200 milionů korun.

Nemovitosti u jihlavské zoo město koupilo koncem roku 2016 za 29 milionů korun. Továrna pocházející z počátku 20. století byla později rozšiřovaná. Při podpisu kupní smlouvy město uvedlo, že areál zabírá přes 1,2 hektaru pozemků. Výrobce plavek a sportovního oblečení Modeta Style zůstal v části továrny v nájmu.

Radnice měla dřív v plánu otevřít prázdnou část továrny veřejnosti alespoň provizorně, než sežene peníze na větší přestavbu. Podle primátorky se ale ukázalo, že by to bylo dražší, než se původně čekalo.

Negativní stanovisko k projektu zaujal také Martin Hyský (ČSSD). „Nejsem úplně ztotožněn se zaměřením tohoto projektu," přidal se do následné debaty Martin Hyský. Ve stejném duchu na daný bod reagoval i jeho stranický kolega a bývalý primátor Rudolf Chloupek. „Modeta nám tady čtyři roky víceméně spala a teď, na konci volebního období, začneme dohánět něco, co není úplně košer. Nevím, co zpracovatel dokumentace bude dělat, když město neví, co chce. I já bych opravdu raději počkat a peníze schoval do rezervy," řekl Rudolf Chloupek. 

Huňáček: Projektová dokumentace za 10 milionů? 

V diskuzi o Modetě se zmínila také cena za projektovou dokumentaci. Ta je překvapivě vysoká třeba pro zastupitele Jaroslava Huňáčka (ODS). „To mi někdo vysvětlete, co všechno se udělalo na projektové dokumentaci za 10 milionů? To by se udělala celá (zoologická) zahrada, ne jeden ošumtělý barák. Chápal bych dva miliony, ale deset? Pro toto v žádném případě nebudu hlasovat," vyjádřil se kriticky Jaroslav Huňáček. Na jeho otázku zareagovala Alena Kottová, vedoucí jihlavského odboru rozvoje města, podle níž za cenu 10 milionů korun byly zpracovány dvě projektové dokumentace. 

Pro odložení projektu by byl i Jaromír Kalina (KDU-ČSL). „V době zdražování, které nevíme, jak až poroste, bychom si měli důkladně vybírat projekty, které budeme podporovat. Například náměstí, to bylo skvělé navrženo, zatím tam ale máme vysazených pět stromů. Projekt, pokud na něj máme schválit deset milionů, by měl být srozumitelný nejen nám, ale především veřejnosti. Takže i já jsem pro odklad," sdělil Jaromír Kalina zastupitelům. 

Debata mi přijde silně apolitická, řekl Hovorka 

Naopak podporu projektu vyjádřil zastupitel Marek Hovorka (Fórum Jihlava). „Celá tato debata mi přijde silně apolitická. Bavíme se tu přece o části města, která patří k té nejnavštěvovanějším. A každý snad chceme, aby se naše město rozvíjelo," řekl Marek Hovorka. Ruku pro projekt během pondělního hlasování zvedl třeba i Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!). „Pokud Modetu neopravíme, tak nám spadne. Případně budovu budeme muset prodat. Takže já budu hlasovat pro, i když s ne úplně vším souzním. Zásadní, co tam bude, je restaurace, která bude sloužit veřejnosti, a informační centrum. Aktuálně se tedy nebavíme, jaký bude nový vstup do zoo, nebo jestli tam bude menší, nebo větší gastro, ale o tom, jestli ten dům spadne, nebo ne," obhajoval Vít Zeman návrh uvolnit 10 milionů na projektovou dokumentaci, 

Pro uvolnění peněz na projektovou dokumentaci nakonec zvedlo ruku 20 zastupitelů, deset bylo proti. Čtyři zastupitelé se hlasování zdrželi. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky Modeta, reality, příroda, správa, Jihlava, projekt, projektová dokumentace, továrna, Karolína Koubová, Marek Hovorka, Rudolf Chloupek, Jaromír Kalina, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští zastupitelé debatovali o 10 milionech na projekt k přestavbě Modety. Není vůbec jasné, co s budovou bude, znělo z opozice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.