Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jaře příštího roku by mohla začít stavba edukačního centra jihlavského muzea. Vyjde asi na 80 milionů

Na jaro příštího roku je naplánovaná stavba edukačního centra a nového zázemí Muzea Vysočiny Jihlava. Vznikne ve vnitrobloku muzejní budovy na jihlavském Masarykově náměstí. Projekt by měl být podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) hotový na konci listopadu. Na stavbu za asi 80 milionů korun získal kraj dotaci.

Součástí projektu je velký přednáškový prostor pro veřejnost, dvě menší edukační místnosti, zázemí pro návštěvníky a odborné pracoviště muzea včetně laboratoří.

Budoucí podoba edukačního centra (vizualizace), foto: Kraj Vysočina

S nejrozsáhlejšími pracemi se počítá ve velkém dvoře muzea. „Stávající jednopodlažní objekt bude nastaven o další patro a podkroví, kde bude soustředěno edukační centrum a odborné zázemí muzea. Budova se po dostavbě přiblíží původnímu doloženému rozsahu. Dílčí stavební úpravy čekají také jeden z památkově chráněných objektů na malém nádvoří muzea, současné garáže a částečně i hlavní muzejní budovu,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Fabeš (Starostové pro Vysočinu). Rekonstrukce v hlavní budově se podle něj bude týkat především pokladny a průchodu do edukačního centra.

„Jako instituce jsme se, myslím, velice dobře i na republikové úrovni zavedli s edukačními programy pro školy, ale v muzeu neexistuje samostatný vybavený prostor, kde by se s dětmi dalo pobývat. Různě improvizujeme pomalu 20 let," řekl už dřív k chystané stavbě ředitel muzea Karel Malý. Zadní muzejní trakt prozatím veřejnosti neslouží, jsou v něm kanceláře, sklad výstavního zařízení, dílny a depozitáře.

Budoucí podoba edukačního centra (vizualizace), foto: Kraj Vysočina

Devítiměsíční rekonstrukce 

Jihlavské Muzeum Vysočiny má za sebou rozáhlou devítiměsíční rekonstrukci. Za velkého zájmu se veřejnosti otevřelo 22. září. Jeho budovu nyní zdobí nová fasáda, která odráží to, jak dům vypadal v minulosti. Na slavnostní otevření, které mělo dvě části, přišly stovky lidí. 

VIDEO: Stovky lidí přišly na znovu otevření Muzea Vysočiny, viděly třeba i oživlého mamuta. Nahlédněte dovnitř

Po devíti měsících se dnes znovu otevřelo Muzeum Vysočiny Jihlava, které sídlí v horní části Masarykova náměstí. Jeho budovu nyní zdobí nová fasáda, která odráží to, jak dům vypadal v minulosti. Na odpolední slavnostní otevření, které mělo dvě...

Vybudování nových expozic vyšlo asi na 17 milionů korun, obnova vnějšího pláště budovy stála přes sedm milionů korun. To, že na zářijové slavnostní otevření přišlo tolik lidí z řad veřejnosti, překvapilo hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka. „V posledních měsících jsme otvírali několik významných staveb – pavilony nemocnic, sportoviště, domovy pro seniory, obchvaty. Tolik lidí jako tady jsem ale ještě neviděl. To je skvělá zpráva, dostat v pátek do Jihlavy do muzea tolik lidí, to je jasný důkaz toho, že to s námi vůbec není špatné. Aspoň po té kulturní stránce. Jako Jihlavák musím říct, že se mi ty nové fasády muzea moc líbí,“ pochválil rekonstrukci Vítězslav Schrek.

Lidem se v den slavnostního otevření budovy muzea otevřely nejen nové expozice, ale i nové výstavy. Ty trvají zhruba do poloviny listopadu, jednou z nich je třeba nová výstava s názvem například Srdce a zvon či Mykologie včera a dnes. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina , Lenka Dvořáková

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jaře příštího roku by mohla začít stavba edukačního centra jihlavského muzea. Vyjde asi na 80 milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.