Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Třebíčsku vznikla nová alej připomínající československé válečné parašutisty

Nová alej ve Střížově u Vladislavi na Třebíčsku připomíná československé válečné parašutisty. U polní cesty dnes lidé vysázeli devět lip, u každé je jméno jednoho z mužů, kteří byli za druhé světové války vyslaní z Británie plnit zadané úkoly na území okupované vlasti. První stromy jsou věnované bojovníkům pocházejícím z regionu. Další budou přibývat v následujícím roce.

O vznik aleje se postaral spolek Veterans - Váleční veteráni České republiky, který sdružuje současné a bývalé vojáky, účastníky zahraničních vojenských misí. „Máme spoustu různých aktivit a jedna z nich je připomínání těchto historických událostí, protože si myslíme, že to je důležitá věc a leckterého z nás to inspirovalo k tomu, abychom uvažovali o nějaké vojenské kariéře," řekl za spolek Tomáš Sláma.

Alej bude ve výsledku tvořit 75 stromů, vzniká u cesty ze Střížova směrem k městysu Vladislav. „Chceme, aby tady byly stromy za všechny parašutisty, kteří byli operačně nasazení," uvedl Sláma. Alej je věnovaná památce Jaroslava Krátkého (1911 až 1945), rodáka ze Střížova. Byl zajatý při odbojové činnosti na Slovensku, popravený byl pravděpodobně na začátku roku 1945.

Sobotního sázení se zúčastnili také příbuzní většiny bojovníků, jimž jsou věnované první lípy. Kromě Jaroslava Krátkého jde o Jana Kubiše, rodáka z Dolních Vilémovic, Adolfa Opálku a Františka Pospíšila z Rešic, Jana Bartejse a Leopolda Musila, kteří pocházeli z Třebíče, Josefa Šanderu z Náměště nad Oslavou a Františka Širokého z Kamenice. Lípa připomíná rovněž brigádního generála Františka Moravce, „který bezesporu mezi svými muži má své místo," dodal Tomáš Sláma.

Další sázení stromů v aleji bude 6. dubna 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Sláma | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, historie, Vladislav, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třebíčsku vznikla nová alej připomínající československé válečné parašutisty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.