Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bezdomovci v Jihlavě budou moci využít novou noclehárnu. Ve městě aktuálně žije na ulici 54 lidí

V Jihlavě bude noclehárna pro lidi bez domova v provozu od ledna. Bude v opraveném domě v Čajkovského ulici, kde byl dřív azylový dům pro muže. Kromě noclehárny s 18 místy tam bude pro lidi žijící na ulici fungovat nízkoprahové denní centrum. Rekonstrukce budovy stála 27 milionů korun, dotuje ji evropský program IROP, řekl David Chlupáček, ředitel Střediska křesťanské pomoci, které projekt uskutečňuje.

Do otevření nové noclehárny by bezdomovci měli mít znovu možnost přenocovat v prostorách v Žižkově ulici, jako minulé zimy. Ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc ČTK řekl, že o tom chystá jednat, protože původně se počítalo s tím, že už bude fungovat nová noclehárna. Městská policie nyní v Jihlavě registruje 54 lidí bez domova.

Středisko křesťanské pomoci je nezisková organizace, která lidem pomáhá překlenout tíživou životní situaci a vrátit se do běžného života. Azylový dům pro muže začal v Jihlavě fungovat v roce 1993.

V Žižkově ulici dočasně poskytuje služby lidem bez domova oblastní spolek Českého červeného kříže Havlíčkův Brod. Dvakrát v týdnu se tam mohou umýt, uvařit si nebo vyprat prádlo. „Jednat se teď bude o pohotovostních službách v případě mrazu," řekla Ilona Loužecká ze spolku.

Azylový dům pro muže je od loňského února na nové adrese v Mlýnské ulici, kde nechalo Středisko křesťanské pomoci pro tento účel opravit starý bytový dům. Azylový dům je pobytová služba, která pomáhá mužům zapojit se znovu do práce a do společnosti. Noclehárna a denní centrum v Čajkovského ulici budou sloužit lidem, kteří zůstávají na ulici. Provizorní noclehárna byla zatím v Žižkově ulici otevřená jen v zimě. Na novém místě bude v provozu celý rok.

„My celému provozu říkáme sociální ambulance, protože to jsou dvě ambulantní služby. První služba je nízkoprahové denní centrum a druhá služba je noclehárna. obě by měly fungovat celoročně," řekl David Chlupáček. Dům v Čajkovského ulici začalo středisko opravovat v minulém roce. Budova už je rekonstruovaná. „Jakmile proběhne kolaudace, začneme připravovat ostrý provoz. Máme to naplánované od ledna," uvedl.

Poslední sezona na Havaji 

Poslední sezona zmíněné noclehárny v Žižkově ulici poblíž ústředního hřbitova, která nese název Havaj, skončila letos na konci března. Celkově šlo o pátou sezonu. Dočasné zázemí zde v zimním období, tedy od 1. prosince do konce března, vždy našlo 12 lidí bez domova. Další možností, kde mohli lidé bez trvalého přístřeší přespat, byla šestice iglú na zahradě. 

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Během uplynulé zimní sezony byl o nocleh na Havaji opět zájem. Jak řekl redakci Drbny David Chlupáček, kapacita, tedy 12 lůžek, byla naplněná většinu nocí.

Během uplynulých pěti sezon byla jihlavská noclehárna Havaj otevřená každý den od 19:00 do 7:00. Bezdomovci za jednu noc zaplatili deset korun. David Chlupáček uplynulou sezonu, která začala 1. prosince 2022 a skončila 31. března 2023, na začátku dubna hodnotil jako nejklidnější ze všech. „Ojediněle se naši pracovníci museli vypořádat s komplikacemi jako nevhodné chování kvůli nadužívání alkoholu. V tom nám byla velkou pomocí Městská policie Jihlava. Výjimečně došlo i k násilí, kdy první klient napadl druhého klienta, ale největší komplikace působí odpadky, které lidé bez domova vytvářejí. V některých případech neplatí to, že by lidé bez přístřeší fungovali přírodně, ekologicky a jaksi úsporně či ohleduplně vůči prostředí a přírodě,“ povzdechl si David Chlupáček.

Klientela v noclehárně v Žižkově ulici se většinou nemění, přesto během uplynulé sezony její služby využily „nové tváře“. „Avšak převažují stálí klienti, které známe již z minulosti,“ zmínil Chlupáček. 

Kamarádka Iva vařila polévku 

Noclehárna Havaj by nemohla fungovat bez dobrovolníků, kteří se podílejí na jejím chodu. Kromě toho na večerní a noční služby byli v noclehárně zaměstnaní vždy dva pracovníci, a to dohodu mimo pracovní poměr. Poslední, ale přitom nepostradatelnou pracovní silou, byla podle ředitele Chlupáčka pracovnice úklidu na poloviční úvazek, jež v noclehárně uklidila vždy během dne. „Má kamarádka Iva vařila často polévku. Další dobrovolníci byli z pravoslavné církve, kteří vařili polévky a jídlo, jejich přesný počet neznám, ale vím, že do vaření a rozdávání jídla se zapojili také ukrajinští křesťané, kteří jsou válečnými uprchlíky a navštěvují místní sbor pravoslavné církve,“ vyjmenoval Chlupáček.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky sezona, noclehárna, ulice, stavby, sociální, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci v Jihlavě budou moci využít novou noclehárnu. Ve městě aktuálně žije na ulici 54 lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.