Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Přemístí se pomník padlých rudoarmějců z přibyslavského náměstí na hřbitov? Již loni odtud zmizela socha vojáka

Přibyslav na Havlíčkobrodsku bude jednat s úřady o možném přemístění pomníku padlým ve válkách z náměstí na hřbitov. Město se chystá centrální plochu nově upravit, na což v létě vyhlásilo architektonickou soutěž. Záměr přemístit pomník včetně válečných hrobů na důstojné pietní místo v areálu hřbitova schválilo městské zastupitelstvo na konci srpna a pověřilo radu města, aby to projednala s příslušnými úřady.

Přibyslav vyhlásila architektonickou soutěž na opravu Bechyňova náměstí

Přibyslav na Havlíčkobrodsku vyhlásila architektonickou soutěž na rekonstrukci Bechyňova náměstí. Návrhy mohou zájemci podávat do 10. listopadu. Asi čtyřtisícové město chce postupně opravit celou plochu náměstí včetně autobusového nádraží a...

Jak ve středu řekl starosta Martin Kamarád (ODS), radnice už o možném přemístění památníku jednala se zástupci ministerstva obrany. „Takže jsme si ujasnili některé ty kroky, které je třeba nebo není třeba udělat," řekl. Nové místo pro pomník by mohlo být na hřbitově poblíž kolumbária.

Případné přemístění hrobů vojáků Rudé armády by město mělo řešit i s ruskou ambasádou. O tom, do jaké míry se bude moci změnit podoba tohoto místa s parčíkem v centru, by radnice chtěla mít jasno, než ukončí soutěž na novou podobu Bechyňova náměstí a než k ní začnou odborníci zpracovávat projektovou dokumentaci.

Loni v březnu nechalo vedení čtyřtisícové Přibyslavi z pomníku sundat sochu rudoarmějce s odůvodněním, že po napadení Ukrajiny ruskou armádou vyvolávala silné emoce. Někteří lidé na ni dávali ukrajinskou vlajku, jiní ji strhávali. Socha je prozatím v depozitáři. Na pomník pak někdo loni v srpnu načmáral protiukrajinské nápisy, město nechalo pomník vyčistit.

Socha rudoarmějce se samopalem zmizela z přibyslavského náměstí. Jestli se vrátí, rozhodne zastupitelstvo

Hodně emocí zpočátku ruské invaze na Ukrajinu vyvolávala socha rudoarmějce na náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Rada města nakonec rozhodla o dočasném přesunutí kamenné plastiky do depozitáře. Zda se na původní místo vrátí, záleží na...

Pískovcový pomník obětem obou válek v parčíku na přibyslavském náměstí je z roku 1948, autorem je sochař Karel Samohrd. Po obou stranách pomníku jsou hroby vojáků Rudé armády, které podle památkového katalogu nejsou součástí památky.

Soutěž o návrh na celkovou obnovu Bechyňova náměstí vyhlásilo město v polovině prázdnin. Cílem je vybrat nejvhodnější architektonicko-krajinářský návrh a zároveň tým architektů, který bude projekt zpracovávat. Podle červencové tiskové zprávy mohou zájemci podávat soutěžní návrhy do 10. listopadu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přibyslav

Štítky ČR, Rusko, správa, památky, pietní, Přibyslav, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemístí se pomník padlých rudoarmějců z přibyslavského náměstí na hřbitov? Již loni odtud zmizela socha vojáka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.