Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Socha rudoarmějce se samopalem zmizela z přibyslavského náměstí. Jestli se vrátí, rozhodne zastupitelstvo

Hodně emocí zpočátku ruské invaze na Ukrajinu vyvolávala socha rudoarmějce na náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Rada města nakonec rozhodla o dočasném přesunutí kamenné plastiky do depozitáře. Zda se na původní místo vrátí, záleží na podobě zamýšlené revitalizace přibyslavského náměstí.

Kolem sochy sovětského vojáka se samopalem bylo živo už od počátku vpádu Ruska na Ukrajinu. Skulptura byla opakovaně halena do ukrajinské vlajky, ty však byly brzy strhávány. Protože se na místě množily konflikty, zasáhla přibyslavská radnice. „Rada města schválila odstranění sochy z důvodu možnosti poškození a zranění osob,“ ohlíží se zpět starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS).

Do depozitáře socha putovala 8. března, kdy ji z Bechyňova náměstí odstranil jeřáb specializované firmy. Protože se chtěla vyhnout medializaci, byla celá akce naplánována až na devátou hodinu večerní. 

Památkáři tento proces rychle posvětili, ministerstvo obrany chtělo později doplnit, do jaké doby bude socha v depozitáři. „Máme to od nich povoleno až do konce roku 2023,“ odpověděl na redakční dotaz Kamarád s tím, že další osudy kamenného rudoarmějce závisí na jednání městského zastupitelstva.   

To v horizontu několika měsíců bude rozhodovat o podobě plánované revitalizace svého hlavního náměstí. „Dokončuje se studie revitalizace náměstí a je připravena jak verze se sochou, tak bez ní,“ vysvětluje Martin Kamarád. „Součástí pomníku je navíc pohřebiště dvou vojáků Rudé armády a je otázkou, zda je taková věc na náměstí vhodné a nebylo by lepší přemístit ji třeba ke hřbitovu.“

Pomník stojí na na přibyslavském náměstí již od roku 1928, původní plastiku matky se synem nahradila v roce 1948 právě voják se samopalem. Hodně místních si pak toto místo spojuje s okupací v roce 1968, nebylo tak divu, že bylo již několik snah o jeho odstranění. Ale ani nadvakrát to zastupitelstvo těsně neodhlasovalo. 

Starosta zpětně nechce příliš hodnotit, zda to bylo odstranění sochy správně nebo nikoli. „Schválila to Rada města, beru to jako přechodné rozhodnutí a čistě technickou věc. Spíš až jak se rozhodneme, co bude se sochou dál, možná vyvolá vášnivější záležitost k diskuzi,“ přemítá.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky socha, rada obce, revitalizace, ruská invaze na Ukrajinu, Přibyslav, okres Havlíčkův Brod, Rusko, ODS, Ukrajina, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha rudoarmějce se samopalem zmizela z přibyslavského náměstí. Jestli se vrátí, rozhodne zastupitelstvo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.