Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přibyslav vyhlásila architektonickou soutěž na opravu Bechyňova náměstí

Přibyslav na Havlíčkobrodsku vyhlásila architektonickou soutěž na rekonstrukci Bechyňova náměstí. Návrhy mohou zájemci podávat do 10. listopadu. Asi čtyřtisícové město chce postupně opravit celou plochu náměstí včetně autobusového nádraží a vjezdů do navazujících ulic. Podmínkou je zachování parkovacích ploch pro nejméně 80 aut. Novinářům to řekl místostarosta města Michael Omes (za KDU-ČSL). Oprava náměstí by podle něho mohla začít v roce 2025.

"Těšíme se, co architekti navrhnou i přesto, že víme, že náměstí má svoje limity - zástavbu, komunikace, nějak už je tady určená i zeleň. Ale budeme se těšit, co architekti přinesou, co vymyslí," řekl Omes.

Na Bechyňově náměstí podle něho nyní může parkovat asi 120 aut, i když ne všechna stojí na oficiálních parkovacích místech. Parkování v centru města chce radnice zachovat i s ohledem na místní podnikatele, pro které je důležité, aby zákazníci měli kde parkovat. "Požadavkem města je zachovat minimálně 80 parkovacích míst a doporučené množství parkovacích míst je asi 100," řekl Omes.

Autobusové nádraží, které má stání pro šest autobusů, by mělo být menší.

Opravu náměstí v centru města připravuje Přibyslav už delší dobu. Důležitý není jen jeho vzhled, ale také technický stav inženýrských sítí a komunikací. Náměstím prochází frekventovaná silnice, s čímž se musejí architekti v návrzích také vypořádat. Oprava by měla být rozdělená do více etap, aby bylo náměstí vždy alespoň částečně přístupné.

Hrubé odhady ceny prací jsou 150 milionů korun. "Cena vychází z výpočtu zpevněných ploch a zeleně podle praxe. Stanovená byla hlavně kvůli tomu, že architektonická soutěž s sebou nese i stanovení odměn pro vítězné návrhy, první, druhé a třetí místo, které jsou odvozené z ceny," řekl Omes. Na odměnách chce město rozdělit asi 1,2 milionu korun.

Porota, ve které je i architekt Aleš Burian, by měla vítěze vybrat na konci listopadu. "Pan architekt Burian je předsedou poroty. Je to renomovaný známý architekt. Se svým návrhem vyhrál náměstí v Havlíčkově Brodě a řadu dalších. Jsme rádi, že pozvání přijal," řekl Omes.

Tři nejlepší návrhy chce město nejprve představit veřejnosti. S autorem vítězné studie uzavře smlouvu na další projektovou dokumentaci. Předpokládané náklady na projekt jsou 8,6 milionu Kč (bez DPH).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Přibyslav

Štítky ČR, správa, architektura, Přibyslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibyslav vyhlásila architektonickou soutěž na opravu Bechyňova náměstí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.