Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za dva týdny proběhne v Jihlavě deratizace travnatých ploch. Vyjde na více než 260 tisíc korun

Město Jihlava plánuje na 20. září další deratizaci. Tentokrát ale nepůjde o likvidaci hlodavců v centru města, ale na travnatých plochách na území města. Do deratizace se může zapojit také veřejnost, která ví o nějakým výskytu potkanů.

„Pokud evidujete zvýšený počet podzemních nor na nějaké zelené ploše na území města, případně zvýšený výskyt potkanů, nahlaste jej majetkovému odboru magistrátu města, aby na ně deratizační firmu upozornil. Výskyty můžete nahlašovat na e-mail katerina.kadlecova@jihlava-city.cz nebo tel. č. 565 592 603," říká Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Deratizace každý rok v dubnu 

Firmu, která ve městě zajistí deratizaci, vybírá jihlavský majetkový odbor každý rok. Likvidace hlodavců probíhá vždy na jaře, konkrétně v dubnu, přičemž se deratizují objekty i travnaté plochy. „Souběžně probíhá v dubnu i deratizace kanalizací, kterou zajišťují Služby města Jihlavy. Na podzim pak probíhá deratizace pouze travnatých ploch," doplnila Hrdličková. 

Cena za letošní podzimní deratizaci v Jihlavě byla vyčíslena na 262 700 korun bez DPH.

Pracovníci firmy Deratex spol., s.r.o., která podzimní deratizace provede, mapují každou noru pomocí souřadnic GPS, pořizují jejich fotodokumentaci, při opakovaných kontrolách evidované nory zkontrolují a provedou další dosypy. „Ošetření nor se provádí položením jedové návnady přímo do otevřených děr, které se po pokládce zahrnou zeminou. Pokud je zjištěno při další kontrole, že potkani noru obnovili, uskuteční se další dosyp. Na některá vytipovaná místa se umísťují speciální průchozí pasti pevně uzamčené k oporám, kde si potkani odebírají nástrahu během pohybu na povrchu. Nory u kanálů patří do gesce Služeb města Jihlavy, s kterými město spolupracuje, a vzájemně si předávají podněty," vysvětluje závěrem Aneta Hrdličková. 

Potkan, myš či krysa 

Deratizace je likvidace krys a jiných myšovitých hlodavců různými prostředky zejména ve skladech a prostorách obývaných, užívaných lidmi či hospodářskými zvířaty, méně pak ve volné přírodě. Deratizace se provádí za účelem ochrany lidského zdraví a zabránění ekonomickým škodám. Pravidelná deratizace slouží jako prevence v zajištění objektů proti vnikání hlodavců, znemožnění jejich zahnízdění, odstranění zdrojů potravy a především zabránění vzniku a šíření infekčních nemocí lidí. 

Během deratizace se nejčastěji hubí potkani, myši domácí, krysy obecné, hraboši polní a hryzci vodní. 

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči, wikipedia

Štítky deratizace, hlodavec, potkan, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dva týdny proběhne v Jihlavě deratizace travnatých ploch. Vyjde na více než 260 tisíc korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.