Aktuálně

Divadelní dvorek v Jihlavě již funguje. Příjemný stín ocení až 200 diváků více...

Policisté na Vysočině o víkendu odhalili osm řidičů pod vlivem alkoholu více...

Jihlavský tunel je zavřený, dělníci v něm vymění povrch a opraví i mosty více...

Prázdninový provoz začíná. Na dva měsíce zruší některé spoje v jihlavské MHD více...

FOTO: Vstup za korunu, nebo komentovaná krmení zvířat. Prázdniny lákají do zoo více...

Jihlavští kuchaři zazářili na soutěži v Karlových Varech. Vyvařili si třetí a sedmé místo

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Gastronomické soutěže Lázeňský pohárek 2016, kterou hostil Grandhotel Pupp v Karlových Varech, se zúčastnili žáci třetího ročníku oboru kuchař-číšník OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Patrik Tacinec a Daniel Šimák. V konkurenci dalších 18 žáků ze škol po celé republice byli se svými gastronomickými výtvory rozhodně vidět.

Zkušený Patrik Tacinec skončil ve zlaté úrovni a na celkovém třetím místě, nováček v podobných soutěžích Daniel Šimák se svou stříbrnou úrovní a sedmým místem dosáhl také významného úspěchu.

„Profesionálové v oboru gastronomie v Kraji Vysočina rozhodně stále chybí, a proto gratuluji klukům k úspěchu a věřím, že budou své znalosti i zkušenosti dále rozvíjet a ž v oboru a hlavně u nás na Vysočině zůstanou,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která připomněla, že v září letošního roku odstartoval první ročník Gastroakademie, v rámci které čtrnáct nejšikovnějších vybraných žáků krajských hotelových škol absolvuje intenzivní desetiměsíční speciálně připravenou praxi ve vybraných restauracích Kraje Vysočina.

Oba žáci OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se připravovali pod vedením učitele odborného výcviku Libora Homolky. „Struktura soutěže je velmi zajímavá a netradiční. Soutěžící podstatnou část svých jídel připravují dopředu a své pokrmy dotvářejí až na místě. Během necelých dvou hodin tak vznikly luxusní tabule s chutnými delikatesami,“ prozradil k soutěži Libor Homolka, který se s žáky v rozsahu desítek hodin na soutěž připravoval.

Ve druhá části soutěže žáci absolvovali pódiové vystoupení a doslova v přímém přenosu vařili vybraný předkrm, který se musel shodovat s tím přivezeným z domácí přípravy. Oba soutěžní úseky hodnotila odborná porota složená z vyhlášených šéfkuchařů významných hotelů a dalších gastronomických podniků. Vzhledem k tomu, že soutěžili i cukráři, nechyběly ani cukrářské celebrity svého oboru.

V hlavní roli švestka 

Letošní ročník byl tematicky svázaný s oslavami 700 let od narození Karla IV. Jako hlavní a povinná surovina byly švestky, které právě Karel IV. tak obdivoval a jejich sazenice k nám nechal dovézt až z Francie. Také proto vybral Libor Homolka svým svěřencům jako základ předkrmů vepřovou panenku se švestkovou omáčkou pro Patrika Tacince a pečená filátka z candáta pro Daniela Šimáka. Na rychlou pódiovou přípravu nic jednoduchého.

Navíc doladění obou předkrmů si vyžadovalo velké soustředění na detaily a velkou pozornost při tepelné úpravě masa i přílohy. Náročný výběr se však vyplatil. Patrik Tacinec svou vepřovou panenkou nadchl odbornou porotu a skončil ve zlaté úrovni na třetím místě. Daniel Šimák se s candátem také velmi dobře popral a vyvařil si stříbrnou úroveň a sedmé místo.

„Libor Homolka i ostatní vyučující mohou směle tvrdit, že naše škola je v kuchařině velmi významným článkem při přípravě budoucích úspěšných gastronomických odborníků. Kuchařů, kteří se neztratí a budou toto řemeslo propagovat v té nejlepší rovině,“ pochvaloval si jeden z dalších gastronomických úspěchů ředitel školy Libor Fasora. „Nejde jen o radost z úspěchu. Jde také o důležitost mít srovnání s celorepublikovou konkurencí a vidět chuť a snahu dále se zlepšovat,“ uzavřel ředitel.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky soutěž, Karlovy Vary, Jihlava, Grandhotel Pupp, Kraj Vysočina, předkrm, Karel IV. Lucemburský, Jana Fialová, Francie

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.