Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Jihlavská zoo má nového vlka. Teď ho čeká seznamování se starší partnerkou z Barcelony

Jihlavská zoologická zahrada má nového obyvatele. Je jím osmiletý samec vlka, který během středy přicestoval z Tierpark Berlin. Bude dělat společnost naší samici, která k nám přišla již v roce 2017 z Barcelony. Ta se narodila v roce 2010.

Jak uvedla Simona Kubičková ze Zoo Jihlava, původní samec měl závažné zdravotní problémy.  „A přišli jsme o něj v roce 2021. Po dlouhém čekání jsme nyní přivítali nového obyvatele," sdělila Simona Kubičková. 

Vlk iberský se od vlka eurasijského, obydlujícího i střední Evropu, liší nejen způsobem života, ale i vzhledem. Zatímco středoevropský vlk je spíše šedivý, ti iberští mají rezavohnědou srst, jsou štíhlejší a šlachovitější.

Jihlavská zoologická zahrada, která je na Vysočině oblíbeným cílem turistů, s chovem vlků začala před sedmi lety, tedy v roce 2016. „V naší zoo najdete jednoho z nejvíce ohrožených evropských poddruhů vlka obecného. Je jím vlk iberský (Canis lupus signatus), který v současné době přežívá na Pyrenejském poloostrově v počtu posledních zhruba 2000 jedinců. Na rozdíl od mnoha dalších poddruhů vlka netvoří velké smečky, ale žije solitérně v párech nebo v rodinách po dobu odchovu štěňat," dodává Kubičková.

Nový samec si zatím zvyká na prostředí jihlavské zoo a se samicí se budou teprve seznamovat. „Prosíme proto návštěvníky o ohleduplné chovaní v okolí jejich výběhu," vyzývá návštěvníky Simona Kubičková. 

Mláďata po skoro 200 letech 

S dobrou zprávou přišli před pár dny pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ti se díky záběrům z fotopasti dozvěděli o narození vlčích mláďat. Tento chovatelský úspěch se ve Žďárských vrších podařil po téměř 200 letech. 

FOTO: Na Žďársku se skoro po 200 letech narodila vlčí mláďata. Otec je z Polska, matka z Králického Sněžníku

Žďárské vrchy byly před několika týdny svědkem významné události. Téměř po 200 letech se tam totiž narodila vlčí mláďata. Jejich otcem je zcestovalý vlk Gagat, který pochází z Polska. Ten si svou partnerku a zároveň matku vlčat dovedl z oblasti...

Otcem mláďat je zcestovalý vlk Gagat, který pochází z Polska. Ten si svou partnerku a zároveň matku vlčat dovedl z oblasti Králického Sněžníku. „Díky průběžným údajům o poloze můžeme podrobně sledovat životní projevy vlčí rodiny. Kromě údajů o využívání prostředí nebo reakcí na rušení se dozvídáme i důležité údaje o potravě vlků. Víme například, že během Gagatova pohybu na našem území nebyla z míst, kterými prošel, hlášena žádná škoda na hospodářských zvířatech. Vybraná místa delšího pobytu byla ve spolupráci s Hnutím DUHA prověřována s cílem nalézt zbytky potravy. Díky tomu víme, že potravu vlka tvoří především srnec, prase divoké nebo jelen, tedy druhy, které dnes působí rozsáhlé škody na zemědělských kulturách i lesích. Ve své domovině ve středním Polsku lovil také bobry,“ vysvětluje zoolog Petr Műckstein z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Oberreiterová | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky vlk, samec, zoologická, zahrada, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Vlky mám strašně rád narozdíl od zku....rvených medvědů ,kteří neumí dělat nic lepšího než napad lidi rozj......ebávat včeliny a podobně!!!!!!!!!!

Neděle, 20. srpna 2023, 06:53Odpovědět

FOTO: Jihlavská zoo má nového vlka. Teď ho čeká seznamování se starší partnerkou z Barcelony | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.