Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ceny potravin budou dál klesat, vyjma vepřového, odhaduje potravinářská komora

Ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala. Tempo meziroční inflace v červenci opět zpomalilo, spotřebitelské ceny meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta. Kladný vliv na to měly zejména ceny potravin. Ceny potravin proti červnu klesly o 0,8 procenta, meziročně byly vyšší o 9,5 procenta.

Pevně doufám, že snižování cen bude pokračovat, i když těžko se náklady (zemědělců) vrátí na úroveň před válkou na Ukrajině," řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Očekává, že stabilizace cen bude pokračovat. "Uvidíme, jak dopadnou žně. Pokud dobře, stabilizuje se cena obilí, protože mají problém i pekaři: v panice, že nebude obilí, museli nakupovat za ty velmi vysoké ceny - cena obilí se v loňském roce pohybovala kolem 12.000, 13.000 korun za tunu, a to se logicky muselo promítnout," řekla Večeřová.

Zpomalení růstu cen u potravin komora předpokládala. Odhadovala, že klesnou ceny a zpomalí inflace, jakmile se zastaví nárůst vstupních nákladů. "V potravinářství byly (náklady) enormní, a i co se týče komodit. Řada lidí mi nevěří, ale skutečně jsme se setkali s tím, že ty nárůsty u energií byly 400, 500 procent, pokud musel někdo nakupovat (energie) na spotu, na burze," řekla prezidentka. U potravin meziroční inflace v červenci letos poprvé zpomalila pod deset procent.

Dál zdražovat ale bude vepřové maso. "Cena vepřového se řídí podle německé burzy. Tam každý den roste cena o několik centů. Možná se nezdá v těch centech takový problém, ale skutečně to problém je. Vepřové je jediné, které soustavně zdražuje, a výhled není dobrý. Vepřového je bohužel v Evropě nedostatek. Po covidu se řada chovů zavřela nebo omezila provoz, třeba Španělsko, Německo. Je problém s krmnými směsmi, které se dovážely z Ukrajiny, a není čím krmit. Je velká poptávka a malá nabídka, vepřové bude dál zdražovat," řekla Večeřová.

Již v zimě oznámil Český svaz zpracovatelů masa, že ceny výrobců vepřového masa jsou na dosavadních maximech. Zároveň klesají stavy chovů, na trhu je větší poptávka po vepřovém mase, než jsou zemědělci a zpracovatelé schopni nabídnout. Podle komory jim loni meziročně náklady stouply o 50 až 80 procent.

Třeba v jižních Čechách ubylo za posledních 20 let téměř 80 procent chovaných prasat, řekla již dříve ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. V roce 2021 bylo v jihočeských chovech 86 800 prasat, uvedl ČSÚ. Chov prasat v kraji klesá dlouhodobě. "Úbytek chovů je celorepublikový trend a je velmi nešťastný," řekla Večeřová. Kdyby podle ní měli zpracovatelé zaplatit zemědělcům adekvátní cenu, která by umožňovala zachování chovů, nedokážou pak výrobky za odpovídající cenu prodat v obchodních řetězcích.

Krize v oboru dopadla hlavně na malé a střední firmy. "Některé podniky zavřely své podnikové prodejny, což považuju za škodu, protože potom jim zbývají jen ty obchodní řetězce. Zavřely třeba své výrobní pobočky - okresní pekárna měla šest poboček a má už jenom dvě," zmínila Večeřová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto StockSnap | Pixabay

Štítky jídlo, vepřové maso, inflace, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Potravinářská komora České republiky, Český statistický úřad, Agrární komora České republiky, Evropa, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po zbourání cukrovarů nám mafie zbourala také vepřín v Letech. Nyní likviduje Českou poštu (ředitel plat 468000) a otevřeli v Praze Ukrajinskou. Mafie převlečených soudruhů soukmenovců jedná podle vzoru udat a ukřižovat Ježíše a osvobodit vraha a lupiče barabase dodnes novou totalitou zelenismus, migrantismus, globalismus, dotace, euhujerismus, kovidismus, duhysmus, neZiskovky. Orwell 1984. Na svobodny-svet.cz : Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní. Na yt FTV Prima Zlato národu ukradeno. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost. A 16.9. na Václavském náměstí.

Pátek, 11. srpna 2023, 17:34Odpovědět

Ceny potravin budou dál klesat, vyjma vepřového, odhaduje potravinářská komora | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.