Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Na Jamboree v Koreji jsou i skauti z Jihlavy. Evakuace proběhla v pořádku, všichni jsou ve škole v Soulu

Ani čeští skauti nechybí na letošním celosvětovém setkání Jamboree, to se koná v Jižní Koreji. Zahájeno bylo 1. srpna. Ukončeno mělo být 12. srpna. Vše ale zkomplikovalo počasí. Kvůli očekávanému tajfunu mají za sebou účastníci evakuaci do bezpečí, konkrétně do Soulu. Tím ale program Jamboree nekončí, jen se v rámci možností změní. V Jižní Koreji jsou také skauti z Jihlavy.

„V Koreji je za nás celkem 13 účastníků – z toho 12 dětí a jeden dospělý,“ řekla na dotaz Jihlavské Drbny Natálie Škrdlová, která je členkou střediska Divočáci Jihlava. S odkazem na oficiální vyjádření Skautu jsou podle ní všichni účastníci po evakuaci a jsou v pořádku.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Počet skautek a skautů v zemi roste od roku 2006,  letos překročil hranici 75 tisíc. 

Evakuace probíhala včera. „K přemístění 40 tisíc skautek a skautů do Soulu je využito kolem tisícovky autobusů. Jedná se o ohromnou logistickou operaci, úspěšnou díky nasazení korejské vlády a stovek skautských dobrovolníků,“ informovali včera čeští skauti na svém oficiálním facebookovém profilu.

Celosvětové skautské setkání Jamboree se koná jednou za čtyři roky, do Jižní Koreje zamířilo až 45 tisíc skautek a skautů z více než 150 zemí. Ze všech koutů Česka jich je v Koreji více než 420, krajské město Vysočiny zde zastupuje 13 skautů.

Skauti z České republiky jsou po evakuaci ubytováni všichni společně ve vojenské škole na okraji Soulu. Podle aktuálních informací jsou všichni spokojení a v pořádku. „Program na zítra a pozítří si skauti se svými vedoucími budou vymýšlet z nabídek, které budou k dispozici. Jedná se o skautky a skauty, nevíme, jak se rozhodnou, jediné, co víme jistě, je, že nudit se nebudou. 11. srpna proběhne v Soulu závěrečný ceremoniál, podrobnosti ještě neznáme,“ prozradili skauti na Facebooku. 

„Česká výprava je na evakuaci dobře připravena a zvládne ji bez potíží,“ prozradila v pondělí 7. srpna, tedy ještě v době, kdy na Jamboree probíhal původně plánovaný program, mluvčí skautů Barbora Trojak.

O evakuaci rozhodla vláda 

Tajfun Khanun má oblast, kde celosvětové setkání skautů a skautek probíhá, zasáhnout v noci ze středu na čtvrtek. O organizované evakuaci 7. srpna rozhodla korejská vláda. Jak dále doplnila Barbora Trojak, evakuací Jamboree nekončí, program bude v proveditelné míře dál pokračovat, jen na jiných místech a jinými cestami. „Mimo jiné závěrečný ceremoniál Jamboree proběhne podle původního plánu 11. srpna, v hale v Soulu,“ říká Trojak.

Výprava z ČR, foto: Petr Kalousek 
Název „jamboree“ vymyslel lord Robert Baden-Powell. Údajně je to složenina ze svahilského přátelského pozdravu jambo a slova corroboree, pocházejícího z domorodých australských jazyků, které znamená „slavnostní setkání“. Možných etymologií slova je ale více – dle různých názorů pochází z hindštiny, svahilštiny nebo z jazyků původních obyvatel severní Ameriky.

Češi byli na evakuaci dobře připraveni 

Česká výprava, která čítá více než 420 členů, byla na evakuaci dobře připravena, s touto eventualitou počítala a na krizových scénářích pracovala již několik dní. „Vedení výpravy je v neustálém kontaktu se skautským ústředím v Česku i s velvyslanectvím Soulu. Odlety domů jsou plánované podle původních dat a nic se nemění ani na cestování, které mají skauti naplánované na dny po skončení Jamboree,“ ujistila mluvčí skautů.

Letošní Jamboree se až do evakuace odehrávalo na místě zvaném SaeManGeum. Toto tábořiště se nachází na břehu moře a nedaleko národního parku.

S čím Češi přijeli? 

Čeští skauti si pro účastníky z jiných zemí nachystali třeba prohlídku skautských i lidových krojů či map. S sebou měli také moderní technologii – 3D tiskárnu, na které tiskli typické české podsadové stany, které letos slaví 110. výročí. Hraví skauti si mohli vyzkoušet na PlayStatiton populární hry jako je Mafia, Beat Saber a další. Na své si přišli i příznivci deskovek – mohli si vyzkoušet třeba typickou českou společenskou hru Člověče, nezlob se. „Oblíbenou zábavou jsou taky ochutnávky, a tak si výprava zabalila spoustu českých dobrot,“ doplnila mluvčí Trojak k české výpravě.

Jamboree je jedinečná příležitost poznat lidi různých národností, kultur, jazyků a náboženství a zažít, jak moc dokáže skauting propojovat a usnadňovat hledání nových přátel.

Jamboree od roku 1920 

První světové skautské jamboree proběhlo roku 1920 ve Velké Británii. Od té doby proběhlo celkem 24 celosvětových jamboree v různých zemích světa, a to každé 4 roky (až na výjimky). Na jamboree se skauti nejenom seznamují a hrají hry, ale také se vzdělávají vtipnou formou a hrou ve věcech globálních problémů (odpad, diskriminace, lidská práva) nebo si zkoušejí různé pokusy a zajímavosti. Zároveň prezentují svou zemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Středisko Divočáci Jihlava, Petr Kalousek (skaut.cz) | Zdroj skaut.cz, Junák, wikipedia

Štítky skaut, setkání, komunita, evakuace, fajtun, Jižní Korea, ČR, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Jamboree v Koreji jsou i skauti z Jihlavy. Evakuace proběhla v pořádku, všichni jsou ve škole v Soulu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.