Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Většina Čechů nevychází se mzdou. Odnáší to jejich výkon i zdraví

Pokles reálných příjmů vede k finančním potížím čím dál většího podílu českých zaměstnanců. Se mzdou obtížně vychází 55 procent lidí, výrazné problémy má pětina zaměstnanců. Vyplývá to z dat společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz.

V posledních dvanácti měsících zažilo podle LMC 12 procent zaměstnanců vážné potíže, jako jsou exekuce či kontakt s vymahačem dluhů. Potíže se podle takzvaného Jobsindexu odráží i na pracovním výkonu a na zdraví.

Zvýšení mzdy v letošním roce očekává podle společnosti 58 procent zaměstnanců, ale jen necelá desetina lidí čeká zvýšení mzdy nad deset procent, které by z jejich pohledu bylo adekvátní.

Důvod ke změně práce 

Vyšší mzda je podle LMC zdaleka nejčastějším důvodem ke změně práce. Mezi stávajícími zaměstnanci osm procent říká, že budou nuceni v dohledné době změnit práci, aby svou finanční situaci zvládli. Největší podíl zaměstnanců by ke změně práce přesvědčil 20 až 30procentní nárůst mzdy. „Takové nabídky budou vzhledem k nedostatku kandidátů stále častější. Firmám, které nebudou mzdy adekvátně zvyšovat, hrozí masivní odliv lidí," uvedla společnost.

Podobná situace je i v Evropě. Podle průzkumu prostřednictvím portálu Platy.cz v Evropě jen jeden ze čtyř zaměstnanců vyjádřil spokojenost nebo úplnou spokojenost se svým finančním ohodnocením. Naopak 32 procent respondentů uvedlo, že jsou se svými výdělky nespokojeni.

Z hlediska odměňování se více než polovina evropských respondentů cítí v práci podhodnocená, zatímco pouze jedno procento se vnímalo jako nadhodnocené. Zároveň 26 procent respondentů uvedlo, že své současné mzdy považují za přiměřené.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, mzdy, finance, peníze, společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina Čechů nevychází se mzdou. Odnáší to jejich výkon i zdraví | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.