Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hygienici zahájili pravidelné kontroly letních táborů. Výjimkou nejsou suché záchody nebo sprcha jednou týdně

Hygienici na Vysočině v úterý zahájili pravidelné kontroly dětských letních táborů. Dopoledne byli v Křižánkách na Žďársku, kde už desítky let pravidelně táboří organizace Zálesák - Táborníci Chrudim. Žádná pochybení se při kontrole neprokázala. Tábory budou hygienici v létě kontrolovat několikrát týdně, cílem je prověřit alespoň 30 procent pořádaných akcí. Letos organizátoři v kraji nahlásili 211 zotavovacích akcí, kterých by se mělo zúčastni asi 22 700 dětí.

Centrem tábora u Křižánek, v němž tráví čas 59 dětí a 20 dospělých, je kuchyně v dřevěném srubu.V úterý se v ní k obědu připravovalo na 150 řízků a brambory. Vaří v ní profesionální kuchař Radek Mareš, který připravuje teplé obědy i večeře. „Máme opravdu skvělá jídla, i rajskou nebo svíčkovou. Jí se sice z ešusů, ale je to dobré," řekl organizátor tábora Pavel Sedlák.

Dvoutýdenní tábor v chráněné krajinné oblasti na Žďársku je podle něho vrcholem celoroční tábornické činnosti. Jeho podstatná část je v lese jen dočasně. „Zůstane tady jen kuchyň a maringotka, všechno ostatní sbalíme, takže tady zase bude jen čistá louka," řekl Sedlák.

Účastníci spí ve stanech s podsadou. Suché záchody, které hygienici také kontrolovali, jsou umístěné v lese. Nechybí umývárna a sprcha s teplou vodou, pro ohřev vody se topí v kamnech. Podle Sedláka se děti na táboře sprchují jednou týdně.

Kontrola se na táboře zajímala o zajištění zdravotní péče o děti, o kuchyni, skladování potravin, kvalitu pitné vody, odstraňování odpadů i o ubytování. Stany musejí mít celistvou podlážku tak, aby byly osobní věci dětí izolované od zeminy. „Kontrolovali jsme i možnost umývání po použití záchodu pod tekoucí vodou, což je řešeno formou barelu, který má výpustní kohout," řekla pracovnice hygienické stanice Hana Zajícová.

Provozovatelům pouze doporučila, aby do skladu potravin, kde bylo pocitově chladno, pořídili teploměr k přesnějšímu ověření vyhovující teploty. „Na stanové tábory, polní kuchyně jsou požadavky mírnější než na provozovny stravovacích služeb," řekla Zajícová. Důležité je oddělovat nádobí používané na vaření od nádobí používaného na mytí jídelních souprav dětí nebo používat zvláštní podložky a nože na zpracování syrového masa.

Větší nedostatky podle ní kontroly táborů na Vysočině neodhalují. Jedním z důvodů je to, že pořadatelé táborů jsou stabilní a za roky své činnosti už dobře proškolení a obeznámení s tím, jaká pravidla musí tábor splňovat. K občasným pochybením patří nedostatky ve zdravotní dokumentaci, případně přijetí nedostatečně očkovaného dítěte, které ze zákona na tábor nesmí.

Loni zkontrolovala krajská hygienická stanice 122 letních táborů. Zjistila při tom 26 závad včetně použití vody, u které chyběl doklad její nezávadnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto volnocasuj.cz

Štítky ČR, rekreace, hygiena, děti, Vysočina, tábory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zahájili pravidelné kontroly letních táborů. Výjimkou nejsou suché záchody nebo sprcha jednou týdně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.