Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Meteorologové: Ve středu pozor na silné bouřky, kroupy a silný vítr. Zřejmě přijdou i na Vysočinu

Území celé České republiky včetně Vysočiny mohou ve středu 5. července potrápit silné bouřky. Ty budou doprovázet intenzivní srážky, menší kroupy a silný nárazový vítr, ten místy dosáhne rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Výstrahu dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„V teplém vzduchu se před frontou a na frontě budou postupně vytvářet bouřky a spojovat se do linií, které mohou zejména odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku přecházet vícekrát přes stejné místo," uvedli meteorologové. Výstraha před bouřemi platí pro západní polovinu Česka většinou od 11:00 do 17:00, pro východní polovinu pak od 14:00 do 22:00.

„Nejvýznamnějším projevem budou nárazy větru kolem 70 km/h, a to nejen v okolí bouří, ale zejména na západě a severozápadě Čech také při přechodu samotné fronty, tedy i mimo bouřky," sdělil ČHMÚ. Srážky budou krátkodobě intenzivní, ale bouře budou postupovat rychle. Úhrny by tak měly být maximálně kolem 30 milimetrů, při opakujících se bouří na východě ojediněle okolo 50 milimetrů. Případné kroupy by neměly být větší než dva centimetry.

Co (ne)dělat v bouřce? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

Práce pro hasiče 

Přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky a zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, proto se opět může čekat vyšší počet výjezdů hasičů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," dodali meteorologové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky výstraha, meteorologové, ČHMÚ, počasí, bouřka, déšť, Kraj Vysočina, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové: Ve středu pozor na silné bouřky, kroupy a silný vítr. Zřejmě přijdou i na Vysočinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.