Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Uplynulý měsíc byl na Vysočině velmi suchý, říká meteoroložka. V Jihlavě byl jen jeden tropický den

Meteorologové přišli se shrnutí počasí uplynulého měsíce v Kraji Vysočina. Co se srážek týče, tak letošní červen hodnotí jako velmi suchý. Teplotně nebyl červen ničím výjimečný.

Průměrná teplota v Kraji Vysočina v červnu kolísala mezi hodnotami 15,5 °C na stanici Přibyslav do 18,2 °C na stanici Třebíč. „V průměru v kraji teplota činila 17,1 °C. Odchylka teploty vzduchu od normálu (1991-2020) činila 0,9 °C, a měsíc červen můžeme hodnotit jako teplotně normální," shrnula červnové teploty Gražyna Knozová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Co se týče srážek, tak těch na Vysočině v červnu bylo velmi málo. Knozová uplynulý měsíc hodnotí jako velmi suchý. „Měsíční úhrny srážek se mělnily od 15,5 mm na stanici Dukovany do 91,1 mm na stanici Kostelní Myslová. Průměrný úhrn srážek dosáhl 37,3 mm, což činí 47 % normálu," hodnotí Knozová. 

Počasí v Jihlavě 

Redakce Drbny má dostupná podrobnější data ze stanice v Jihlavě, Hruškových Dvorech. Zde se červnová průměrná teplota dostala na hodnotu 16,2°C. Nejtepleji bylo 21. června, kdy se rtuť teploměru zastavila na 30,9°C. Naopak nejnižší teplota byla naměřena 4. června - 1,9 °C. „Měsíční úhrn srážek dosáhl 37,7 mm, nejvyšší denní úhrn srážek 15,7 mm byl naměřen dne 9 června," shrnul za jihlavskou stanici pozorovatel počasí Petr Janoušek. 

Podle dostupných údajů bylo na stanici v Hruškových Dvorech zaznamenáno deset letních dnů, to se teplota dostala nad 25 stupňů Celsia, jeden den se dá označit jako tropický, to se rtuť teploměru dostala nad 30 stupňů Celsia. „14 dní bylo se srážkami," doplnil Janoušek. 

Předpověď na tento týden 

První týden letních prázdnin se budou teploty pohybovat většinou nad 25 stupňů Celsia. Zpočátku jasná či polojasná obloha se ve středu postupně zatáhne a dorazí přeháňky i bouřky. „Po mírném ochlazení začnou teploty znovu stoupat a v neděli mají překročit tropickou třicítku," předpověděli meteorologové na začátku tohoto týdne. 

V týdnu půjdou teploty opět nahoru, o víkendu budou atakovat třicítku. Přijdou i přeháňky a bouřky

Také dnes meteorologové přišli s předpovědí počasí na nadcházející týden. Určitě dobrou zprávou pro milovníky tepla je to, že po mírném ochlazení půjdou teploty znovu nahoru.

Na víkend se oteplí, v neděli bude přes 30 stupňů. Má být jasno a podle výhledu počasí se po oba volné dny zatím nečekají žádné srážky.

Ohodnoť článek

Foto furry_portraits / pixabay | Zdroj ČHMÚ

Štítky počasí, souhrn, přehled, meteorologové, srážky, teplota, červen, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uplynulý měsíc byl na Vysočině velmi suchý, říká meteoroložka. V Jihlavě byl jen jeden tropický den | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.