Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

K Platformě proti hlubinnému úložišti se připojily další čtyři obce. Má teď 56 členů

K Platformě proti hlubinnému úložišti se připojily další čtyři obce z míst zvažovaných pro tuto stavbu. Jde o Rudíkov, Oslavičku a Hodov z lokality Horka na Vysočině a Malý Bor z území Březový potok na Klatovsku. Platforma tak má 56 členů. Připojí se k ní ještě také nový spolek Satis z území Janoch na Českobudějovicku, který je ve fázi registrace. K posílení vedla frustrace z postupu státních orgánů, uvedla platforma v tiskové zprávě.

Starosta Rudíkova na Třebíčsku Zdeněk Souček (nestraník) mluvil o připojení obce k platformě už minulý týden. Zdůvodnil to tím, že gradují přípravy na stavbu úložiště. „Potřebujeme ty síly napnout společně," řekl Zdeněk Souček.

Členové platformy se sešli minulý týden v Náramči na Třebíčsku. Podle tiskové zprávy kritizovali návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu, který projednává Sněmovna. Podle nich neznamená skutečné posílení práv obcí při rozhodování o úložišti.

Časový harmonogram práce Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na výběru lokality se začíná hroutit, protože ministerstvo životního prostředí u zvažovaných území přerušilo správní řízení o povolení průzkumných území pro geologické práce, uvedla platforma.

Den se SÚRAO: Odborníci na Křemešníku mluvili s veřejností. Drahá zbytečná taškařice, myslí si aktivistka

Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) v těchto dnech pořádá sérii setkání s veřejností. Den se SÚRAO představuje uplynulé i další plánované práce v oblasti výstavby hlubinného úložiště na čtyřech místech. Dnes se konal v jedné ze čtyř...

Mluvčí ministerstva Lucie Ješátková minulý týden ČTK potvrdila, že byla přerušená řízení ve třech ze čtyř území uvažovaných pro stavbu úložiště a že se to chystá i pro poslední lokalitu. Správu úložišť ministerstvo požádalo o doplnění těchto žádostí.

„Harmonogram prací by tento krok narušit neměl, počítá s časovou rezervou právě na proces stanovení průzkumných území," uvedla mluvčí SÚRAO Martina Bílá. Žádosti o stanovení průzkumného území v lokalitách Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku podala správa úložišť v únoru.

Přerušení řízení o povolení průzkumných území na všech lokalitách ukazuje na špatný postup správy úložišť a je také důkazem, že energie, čas a prostředky obětované veřejností nesouhlasící s výstavbou nejsou marné," uvedl mluvčí platformy Antonín Seknička (nestraník), místostarosta obce Cejle na Jihlavsku.

VIDEO: Ochranné obleky, polévka v horké komoře, jodové tablety. Lidé v Hrádku přišli na Den proti úložišti

Zhruba stovka lidí na Jihlavsku se dnes připojila k celonárodní akci Den proti úložišti, ta má na svém kontě již sedmý ročník. Kromě lokality Hrádek se zúčastnili zástupci lokality Horka na Třebíčsku. Na Jihlavsku se zástupci dotčených obcí i...

V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Původně mělo úložiště v ČR vzniknout do roku 2065. Státy spoléhající na jadernou energetiku ho ale mají mít podle EU od roku 2050.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 39 obcí a 17 spolků. Chce změny v přístupu státu k nakládání s radioaktivními odpady tak, aby se neomezoval jen na úložiště. Prosazuje také, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání tohoto odpadu bylo podmíněné předchozím souhlasem dotčených obcí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, energie, odpady, správa, jaderná, obce, platforma, SÚRAO, Hrádek, Horka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Platformě proti hlubinnému úložišti se připojily další čtyři obce. Má teď 56 členů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.