Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kraj Vysočina vyzkouší technologické novinky v sociálních službách. Otestuje robota

Rada Kraje Vysočina souhlasila s partnerstvím v projektu testování nových digitálních technologií při péči o klienty ve vybraných sociálních zařízeních. Podle informací Jana Tourka, radního Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí, budou využity například tzv. komunikační kostky nebo robot Robin, který je vybaven jak kamerou, tak několika mikrofony a především více než dvěma desítkami různých čidel.

Projekt realizuje Vysoká škola ekonomická v Praze, bude trvat rok a jeho výsledky chce Kraj Vysočina využít při plánování pořizování nových technologií.

„Ve třech vybraných sociálních zařízeních na území kraje budou pracovníci zkoušet nové komplexní systémy, které dokážou například monitorovat pohyb klientů, vyhodnocovat jeho nezvyklosti a poskytovat okamžitou odezvu pečujícímu personálu. Pokud jde o zmíněné komunikační kostky, tak jejich prostřednictvím může klient procvičovat pozornost, paměť, řeč, psychomotorické funkce, vyjadřování nebo trénuje představivost řešení problémů. Díky online propojení může lékař na dálku vyhodnocovat výsledky pacienta a upravovat například rehabilitační plán,“ popisuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Nejvíce pozornosti na sebe v rámci projektu přitahuje právě nasazení robota s názvem Robin, který svými klíčovými funkcemi nahrává myšlence, že v budoucnu by mohla být umělá inteligence řešením při zajišťování péče o klienty sociálních zařízení.

„Na tyto prognózy je hodně brzy. Nemyslím si, že lidskou práci a přirozenou empatii může v sociálních službách něco na 100 % nahradit. Ale testovaný robot otevírá novou oblast podpory. Využívá moderních technologií k navození kladných prožitků v podobě pohybu, tance, hlasové komunikace, nabízí různé hudební podkresy závislé na náladě. Využívá také senzory pro monitoring životních funkcí klientů, připomíná čas na podání léků, rozsvítí, podá čaj. Jen připomínám, že jde prozatím o testování, které může být pro klienty příjemným rozptýlením a zábavou,“ doplňuje Vítězslav Schrek.

Projekt, na kterém spolupracuje 12 partnerů z několika zemí, počítá s dobrovolným zapojením až šesti desítek klientů s diagnózou demence nebo Alzheimerovy choroby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto https://www.nytimes.com/

Štítky Kraj Vysočina, sociální, robot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina vyzkouší technologické novinky v sociálních službách. Otestuje robota | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.