Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Potravinová banka Vysočina má nový sklad v bývalé sklárně ve Světlé nad Sázavou

Potravinová banka Vysočina představila nový sklad, který si připravuje v budově bývalé sklárny ve Světlé nad Sázavou. Organizace je zatím v nájmu v sousední Ledči nad Sázavou. Nějaký čas bude působit na obou adresách, do vlastních prostor se bude stěhovat postupně, řekl předseda banky Miroslav Krajcigr. Za nákup a opravy velké světelské budovy banka zaplatila skoro 20 milionů korun, dostala na to dotaci z programu spravovaného ministerstvem životního prostředí.

„V současnosti je ta budova zrekonstruovaná tak na nějakých 80 procent, ještě nás čeká další rekonstrukce," řekl Miroslav Krajcigr. Peníze bude banka ještě potřebovat také na pořízení velkého chladicího a mrazicího zařízení, aby mohla delší čas uchovávat čerstvé potraviny. „Což je asi milionová záležitost," uvedl k této investici.

Provoz ve vlastní budově podle Krajcigra ušetří potravinové bance peníze, protože nebude muset platit nájem. „Za druhé, ty následující investice budou do našeho vlastního, budeme zhodnocovat svůj majetek," řekl.

Naproti sportovní hale ve světelské Komenského ulici koupila potravinová banka budovu se 4 tisíci metry čtverečními plochy, která má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, ve sklářském provozu tam dřív pracovalo okolo 70 lidí. Miroslav Krajcigr uvedl, že budova je na dobrém místě a má velký potenciál do budoucna. „Který momentálně naplníme tak z 50 procent," uvedl.

Zázemí i pro jiné potravinové banky 

Kromě uskladňování potravin a drogerie tam bude místo i pro programy pro děti zaměřené na problematiku plýtvání s potravinami. Zázemí ve Světlé nad Sázavou by podle předsedy mohly případně využít i jiné potravinové banky, pokud by měly problém s uskladněním.

Potravinová banka byla na Vysočině založena v roce 2013, vloni přerozdělila téměř 400 tun potravin a dalšího zboží. Jídlo, které zbylo v obchodech a jiných provozovnách nebo získané od různých dárců, poskytuje potřebným lidem prostřednictvím charit, sociálních odborů a dalších organizací.

V potravinové bance je 17 pracovních míst, funguje jako sociální podnik. „Máme víc jak 70 procent lidí, kteří jsou s nějakým handicapem," uvedl Krajcigr. O úklid se ve světelské budově začaly starat tři ženy z tamní věznice.

V ČR působí 15 potravinových bank. Od loňska díky penězům ze stejného dotačního titulu pořídily celkem 13 skladů. „Zbývající dvě jsou ve vyhovujících prostorách," řekl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank. Dotace pokryly náklady na pořízení skladů ze 100 procent.

Slavíček uvedl, že se činnost potravinových bank za deset let hodně rozrostla. Díky dotacím pořídily větší sklady, často v novějších budovách a na lepším místě než měly doposud. Minulý rok podle něj potravinové banky distribuovaly 11 tisíc tun jídla, pomoc se dostala k víc než 300 tisíc lidí, například k seniorům a rodinám.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sociální, stavby, potraviny, Potravinová banka Vysočina, Světlá nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka Vysočina má nový sklad v bývalé sklárně ve Světlé nad Sázavou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.