Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Masivní pátrání po zaběhlé fence dopadlo šťastně, cizí žena pro ni skočila do rybníka na Březinkách. Bylo to intuitivní, nebyla jiná možnost, říká

Radost z nového psa na dva dny vystřídaly obavy, stres a starosti, aby nakonec vše dobře dopadlo. Takovou sinusoidu emocí museli v uplynulém týdnu prožít majitelé mladé fenky Mili, která se zaběhla z Rančířova na Jihlavsku. Do velké záchranné akce se nezištně zapojilo několik desítek dobrovolníků, do vody pak pro vysíleného psa nezištně skočila jedna z nich.

Když si minulou sobotu noví majitelé přivezli z Bosny devítiměsíční Mili, těšili se její sžívání s novým domovem a první vzájemné chvíle. To ale trvalo ale pouhé dvě hodiny, než se vysmekla z obojku a vodítka, přeskočila plot a překonala i elektrický ohradník.

Po fence bílého švýcarského ovčáka bylo okamžitě zahájeno pátrání. „Ihned jsme se ji vydali hledat pěšky i auty, situaci ale ztěžovalo pro ni neznámé prostředí i cizí lidé. Oslovovali jsme kolemjdoucí, obyvatele vsi i přilehlých oblastí, rozdávali jsme letáky s informacemi,“ popisuje zeť majitele Jiřího Džambika Daniel Svoboda. Samozřejmostí bylo sdílení informací na různé facebookové nebo tematické skupiny, v akci byla i jihlavská městská policie. Díky lavinovitému šíření na sociálních sítí se podařilo zúžit lokalitu na okolí Puklic a Studének, v sobotu však už pes viděn nebyl.

Druhý den se pátrání přesunula do oblasti Helenína, V tu chvíli byly již v permanenci dva drony nebo motorové rogalo, zapojila se i širší rodina majitelů a jejich přátelé. „I přes veškerou snahu jsme nebyli schopni ji odchytit, i když byla velmi blízko,“ vzpomíná Svoboda. Během dne zkontakoval majitel Městský útulek Jihlava a Psinec Pístov, které dále předaly informaci dalším útulkům v kraji a mysliveckým svazům. Na základě doporučení se podařilo dojednat i pomoc psovoda Policie ČR, který se aktivně účastnil odchytu v pondělí.

Mezitím se lavinově šířily informace po Facebooku, mnoho lidí nabízelo účast na hledání či slova podpory a útěchy. Někteří se aktivně vydali hledat po vlastní ose a dále informovali o výsledku pátrání. „Aktivně se na záchraně Mili podílelo asi 30 lidí, po telefonu a sociálních sítích pak mnohonásobně více. Všem bychom chtěli ze srdce poděkovat ať už za aktivní pomoc, nebo podporu při jejím hledání a odchycení. Velmi náš těší zájem a nezištná pomoc a podpora všech lidí. Bylo obdivuhodné, jak se lidé semkli při její záchraně,“ je vděčný Svoboda.

Dramatická situace vygradovala v pondělí. Ráno byla Mili viděna v lokalitě Nové Domky, odkud doběhla až do Jihlavy na sídliště Březinova. V tuto chvíli se již pátrání kromě úzké i širší rodiny, přátel, psovoda, městského útulku účastnili i kolemjdoucí a ochotní řidiči aut. „Ti nás průběžně informovali přes sociální sítě a telefon o jejím aktuálním pohybu. Bohužel nám stále unikala, v mžiku měnila svoji polohu,“ popisuje Daniel Svoboda.

Kolem půl druhé odpoledne vysílená fenka zaběhla do rybníku před Základní školou Demlova. Toho intuitivně využila Zuzana Novotná, která pro ni obětavě skočila, uvázala Mili obojek a za cenu pokousání ji vytáhla z chladné vody ven. Zachránkyně sledovala osudy bílého psa od pondělního rána a na vlastní pěst vyrazila z domovského Hladova směrem k Helenínu, kde měla být fenka naposledy viděna.

Fenka je v pořádku, na venčení chodí s dvojím jištěním

„Bylo mi to hrozně líto a protože jsem měla volno, řekla jsem si, že vezmu naše štěně, to by mohlo hledanou fenku nalákat, nemusela by se ho bát,“ vypráví Zuzana Novotná. Poté dostala informaci, že už se pohybuje na Březinkách, kde měla pobíhat sice sem a tam, ale vlastně systematicky. „Jestli bude blízká k německému ovčákovi, tak nebude vědět, kam má jít a bude zřejmě motat v kruhu. Takže jsem počkala uprostřed v blízkosti rybníku,“ vysvětluje čtyřiačtyřicetiletá žena, která má s výchovou psů bohaté zkušenosti, sama jich doma má šest a provádí socializace psů.

Záchrannou akci jí málem „pokazilo“ to, že na dvanáctou hodinou musela pro syna do školky, finálního rozuzlení se tedy nakonec zúčastnil i on. „Ve spolupráci s městským útulkem se fenka šla napít do rybníka a šla více do vody. Já ji nadešla a říkala si, že je to jediná šance, že se vodě pohybuje pomalu,“ popisuje Novotná. „Tak jsem tam pro ni skočila, upoutala jsem jí vodítko kolem krku a vytáhla z vody. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela, zafungoval adrenalin,“ říká zachránkyně. Podle ní to byla ale jedinečná příležitost, jak ji chytit. „Kdyby vylezla ven, zase by nám utekla, jak je mrštná. Hlavně, že to dobře dopadlo, to je nejdůležitější.“

Hladová a vysílená Mili ještě absolvovala veterinární prohlídku, po které už spokojeně usnula. Další kontroly ukázaly, že je v zdravotně v pořádku. „Teď už navazuje kontakt s členy rodiny, nechá se hladit a mazlit a na procházku a venčení po zahradě chodí ve dvojím jištění,“ dodává s úsměvem majitel Daniel Svoboda. „Za Mili velmi děkuje celá rodina Džambikova a Svobodova,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archív majitele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masivní pátrání po zaběhlé fence dopadlo šťastně, cizí žena pro ni skočila do rybníka na Březinkách. Bylo to intuitivní, nebyla jiná možnost, říká | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.