Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dukovany podle plánu odstavily první blok. Odběratelů se tento krok nijak nedotkne

V Jaderné elektrárně Dukovany v pátek 2. června energetici podle plánu odstavili první blok kvůli výměně části paliva, kontrolám a modernizaci zařízení. Výkon bloku začali snižovat v 8:30, dodávky elektřiny do přenosové sítě z tohoto bloku byly přerušené tři hodiny po poledni, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. První blok bude podle předpokladu společnosti ČEZ stát do poloviny srpna. Kvůli úpravám společných částí technologie se v červenci na tři týdny zastaví také druhý dukovanský blok.

„Odstávky bloků se odběratelů nijak nedotknou," uvedl mluvčí Jiří Bezděk. Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh plánovaných prací a výsledky kontrol a testů.

Elektrárna Dukovany má čtyři bloky. „Souběhy odstávek jsou vždy kapacitně i technologicky náročné. Ten letošní je vyvolán plánovanou výměnou klapek přívodního potrubí surové vody do centrální čerpací stanice prvního dvojbloku a výměnou klapek cirkulační chladicí vody o průměru 1800 milimetrů," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

První dukovanský blok se zastavil po víc než 420 dnech nepřetržitého provozu. Na jeho odstávku je naplánovaných přes 17 600 pracovních příkazů. Energetici budou provádět také kontrolu tlakové nádoby reaktoru modulárním kontrolním systémem, z reaktoru budou muset napřed vyvést všechny vnitřní části včetně paliva. Takové činnosti provádějí jednou za osm let. Za čerstvé pak v reaktoru vymění 78 palivových kazet z celkových 349.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Loni elektrárna Dukovany dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to její pátá nejvyšší roční výroba. Od začátku letoška vyrobila 6,4 TWh elektrického proudu.

Firma ČEZ bude během odstávky pokračovat v čištění teplosměnných ploch parogenerátorů, tuto metodu poprvé vyzkoušela loni. Parogenerátor je 12 metrů dlouhý tepelný výměník, v němž se předává teplo primárního okruhu do sekundárního. Elektrárna jich má 24. Práce v odstávce se budou týkat rovněž turbín. Kvůli obnově plášťů a zařízení budou odstavené dvě chladicí věže.

„Investice i rozsah kontrol směřujeme k zajištění nejméně šedesátiletého bezpečného provozu našich bloků. Odstávka proto bude o něco delší než obvykle, v příštích letech se nám ale tyto investice začnou vracet," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

O stavbu nového dukovanského bloku se ucházejí francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Společnost ČEZ vyzvala všechny tři uchazeče k podání finálních nabídek, a to do poloviny letošního září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svetenergie.cz

Štítky ČR, energie, jaderná, ČEZ, odstávka, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovany podle plánu odstavily první blok. Odběratelů se tento krok nijak nedotkne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.