Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Lidé v Jihlavě zavzpomínali na své blízké. Na hladině jezírka plavaly desítky zapálených svíček

Předposlední květnový den se v Jihlavě v parku Gustava Mahlera sešli lidé, kteří chtěli zavzpomínat na ty, co už nejsou mezi námi. Závěr akce patřil rituálu se zapálenými svíčkami, které lidé poslali na hladinu umělého jezírka.

Součástí programu, který byl v režii domácího hospicu Bárka, byl koncert folkové kapely Epydemye.

Během zahájení akce bylo v parku přítomno více než sto lidí, a do zmíněného vzpomínkového aktu se počet návštěvníků ještě navýšil.

V předposlední květnový den Bárka – domácí hospic nabídla široké veřejnosti vzpomínkové setkání spojené s koncertem folkové Epydemye. V parku Gustava Mahlera v Jihlavě se při začátku akce v 17 hodin sešla více jak stovka lidí a do vzpomínkového aktu se počet ještě navýšil.

Do závěrečného rituálu, kdy lidé zapalovali svíčky ve tvaru papírových lodiček a posílali je na hladinu umělého jezírka, se zapojili jak členové rodin klientů Bárky, tak „náhodní“ příchozí,“ zmínil koordinátor propagace v Oblastní charitě Jihlavě Marek Mašát.

Domácí hospic Bárka v Jihlavě se stará o nevyléčitelně nemocné. Pečovatelky, zdravotní sestry, lékaři, ale i psycholog a duchovní se věnují i rodinám klientů a Vzpomínkové setkání bylo jednou z aktivit, která může pomoci s vyrovnáním se ztrátou blízké osoby.

„Odcházení není nikdy jednoduché a rána v člověku je veliká. Cítíme odpovědnost i za blízké a opuštěné a snažíme se i touto formou jim pomoci. Moc si vážíme toho, že přišli, že jejich důvěra v naše konání trvá,“ komentovala velkou účast Markéta Brestovská.

Lucie, zpěvačka a hráčka na basu Epydemye, už před akcí popsala své setkání se smrtí velice osobitě. „Měla jsem husí kůži, když to někdo jen vyslovil. Vyhýbala jsem se jakékoli myšlence na ní. Ty pocity úzkosti jsem prostě nemohla unést. Před čtyřmi roky jsme se potkaly osobně. Když truchlení vystřídal pocit smíření, začala jsem ji vnímat jinak. Pozvala jsem ji opatrně do svého života, podala jí ruku. Už ji nešlo dál ignorovat. Nezasloužila si to. Od té doby jdeme spolu. Nazvat ji přítelkyní je asi silné slovo. Je to spíš jakési výhodné partnerství. Protože, když máte každý den po svém boku Smrt, žijete jinak. Máte víc odvahy žít po svém, vidět věci z nadhledu a milujete každý den, jako by měl být poslední.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky vzpomínka, pieta, rituál, hospic, Bárka, charita, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Toscana

Epydemye? Příznačný název pro setkání se smrtí. Roušky měli?

Neděle, 4. června 2023, 12:00Odpovědět

FOTO: Lidé v Jihlavě zavzpomínali na své blízké. Na hladině jezírka plavaly desítky zapálených svíček | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.