Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Problémy přetrvávají. V Jihlavě mají vodohospodáři dokončit opravu prasklého potrubí příští týden

V Jihlavě by měli vodohospodáři v příštím týdnu dokončit provizorní opravu potrubí blízko zoo, které prasklo před Velikonocemi. Poškozenou část pod řekou Jihlávkou zatím nahradí potrubím vedeným nad hladinou. Následovat bude kompletní výměna původní části.

Kvůli havárii přestala minulý týden ve středu téci voda v domácnostech s 15 300 obyvateli. Zásobování bylo obnovované o den později, ale potíže s tlakem vody v síti přetrvávají. V části města včetně Masarykova náměstí kvůli tomu zůstávají cisterny s pitnou vodou.

„V tuto chvíli voda funguje v provizorním režimu. Musela ještě proběhnout opatření na regulačních prvcích tak, abychom vyrovnali tlaky a dostali vodu i do nejvyšších pater domů v těch nejhůře postižených oblastech," uvedl náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Až bude zprovozněná náhradní část potrubí, tlak vody by se podle něj měl stabilizovat.

V padesátitisícové Jihlavě se v minulý týden ve středu projevila porucha na vodovodním řadu u zoologické zahrady pod starým Brněnským mostem. Týká se páteřního litinového potrubí s průměrem 35 centimetrů.

Jako kdyby prasklo dno hrnce

Náměstek primátora řekl, že pokud by si člověk představil Jihlavu jako pomyslný hrnec s vodou, prasklo jeho dno. Voda vytekla do řeky. „Byl to poměrně masivní výtok, proto došlo k vyprázdnění ostatních trubek," uvedl Radek Popelka. Další porucha na vodovodní síti se následně stala v ulici Na Kopci, opravená byla o den později.

Potrubí pod řekou u zoo, které prasklo, je staré přibližně šedesát let. Radek Popelka připomněl to, že havárie se stala v době, kdy venkovní teploty kolísaly a půda v okolí byla zmrzlá.

Provizorní potrubí nad řekou bude mít o něco menší průměr. Pracovníci Služeb města Jihlavy ve čtvrtek připravili na jeho osazení stranu na břehu blíž k zoo. Na druhé straně je podle mluvčího podniku Martina Málka příprava složitější, technika se tam také musela přebrodit. Tlak ve vodovodní síti zatím firma reguluje ručně. Náklady na odstranění havárie ještě nevyčíslila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, Jihlava, oprava, potrubí, cisterna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémy přetrvávají. V Jihlavě mají vodohospodáři dokončit opravu prasklého potrubí příští týden | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.