Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odborář Dufek šokoval svým výrokem o skopčácích. Už v době covidu nadzvedl podnikatele nejen z Vysočiny

Odborář Bohumír Dufek, který svými kontroverzními výroky poutal pozornost už v době covidu, opět nadzvedl část veřejnosti. Na víkendové demonstraci hnutí PRO Jindřicha Rajchla jako jeden z řečníků pronesl, že „skopčáci“ skoupili české firmy a je potřeba je zlikvidovat.

Kdo je Bohumír Dufek, který se behěm druhé vlny koronaviru proslavil výrokem v televizním pořadu? Osmašedesátiletý rodák z Havlíčkova Brodu je český odborový předák, který je posledních 25 let předsedou Asociace samostatných odborů ČR. Od roku 1999 je zároveň viceprezident Evropské federace odborových svazů pracovníků v zemědělství, potravinářství a turismu. Před revolucí byl také členem KSČ.

„Když to nejde po dobrém, půjde to po zlém“

„Skopčáci skoupili všechny firmy, dneska nám diktují a vysávají republiku jako pijavice,“ řekl ve svém proslovu a dodal: „Musíme ten humus zlikvidovat. Jsme schopni zničit ho v řádných volbách, až je vyhrajeme, tak všechno změníme.“ Zároveň vyzval, že je potřeba přitvrdit a sáhnout k nátlakovým akcím. „Když to nejde po dobrém, půjde to po zlém,“ dodal z podia Dufek.

Svými slovy nadzvedl například odboráře Josefa Středulu. „Včera mě opravdu naštval Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů. Ta nemá s Českomoravskou konfederací odborových svazů naštěstí nic společného. Slova o “skopčácích” nebo výzvy “když to nejde po dobrým, půjde to po zlým”, jsou pro mě zcela nepřijatelná,“ napsal na svůj twitterový účet Středula.

Ještě ostřejší reakci zvolil například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Předseda Dufek se projevil neuvěřitelně hovadsky“. Mluvil jako zkušený bolševik…,“ napsal na sociální sítě.

V podobné duchu reagoval také bývalý ministr financí a spoluzakladatel TOP-09 Miroslav Kalousek. „Takhle nemluví odborář, ani ten “nejostřejší”. Takhle mluví bolševický revanšista, který nenávidí demokracii,“ shrnul.

Covidový přešlap

Není to jediné Dufkovo kontroverzní vyjádření. Předrevoluční člen KSČ pořádně hnul žlučí podnikatelů a živnostníků napříč celou republikou už v době covidu, kdy prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima News, že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací, zbytek jsou podle něj pouze nálevny, kde se podává alkohol. V pořadu společně s ním vystupoval šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který ho za jeho slova zkritizoval. Podle jeho slov je tento názor zcela mimo. „On si představuje, že když někdo zkrachuje, tak je to něco pozitivního,“ kritizoval odboráře šéfkuchař.

Do předsedy Asociace samostatných odborů se tehdy opřel majitel hlubocké reklamní agentury Martin Hájek. Ten nechal na čtyřech místech vylepit billboardy upozorňující na Dufkovo vyjádření. „Úspěšný krach do nového roku. Jmenuji se Dufek… Bohumír Dufek,“ psalo se na billboardu přirovnávajícím předního odboráře ke komunistickým pohlavárům. 

„Proč jsem to udělal? Protože flusnul nám živnostníkům do ksichtu. On tady říká, aby zaměstnanci nebo majitelé hospod šli na pracovní úřady. To přeci není řešení. Přeci za tu situaci, která tu je, může nemoc a ne lemplovitost zaměstnavatelů,“ řekl tehdy redakci Drbny Hájek a dodal, že šlo čistě o jeho soukromou iniciativu.

Dufka se tehdy zastal dnes už bývalý předseda komunistů a Jihočech Vojtěch Filip. „Dufek to tvrdě schytal ze všech stran, nejen od majitelů restaurací. Pravda, jeho vyjádření bylo poněkud nešťastné, byť za ním určitě nestála, jak znám osobně Dufka, žádná zlomyslnost. Škoda, že málo koho přitom napadlo zamyslet se nad skutečnou úrovní českého pohostinství,“ řekl tehdy Filip.

Ohodnoť článek

Foto webové stránky Bohumíra Dufka

Štítky Bohumír Dufek, Vojtěch Filip, Josef Středula, Miroslav Kalousek, Marian Jurečka, Zdeněk Pohlreich, Martin Hájek, KSČ, KDU-ČSL, Českomoravská konfederace odborových svazů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborář Dufek šokoval svým výrokem o skopčácích. Už v době covidu nadzvedl podnikatele nejen z Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.