Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Blíží se adventní čas. V Třešti ho zahájí obří loutka, v Jihlavě třeba velký jarmark

V Třešti na Jihlavsku zahájí adventní čas v neděli 27. listopadu v podvečer sedmimetrová loutka anděla, která se bude podílet i na rozsvícení vánoční výzdoby ve městě. V řadě větších i menších měst na Vysočině se budou konat adventní jarmarky a kulturní akce mnohde spojené s rozsvícením vánočních stromů a výzdoby v ulicích. Advent si mohou lidé připomenout také v některých památkách v Kraji Vysočina.

„Unikátní, téměř dvě tuny vážící skulptura vyrobená z ocelových plátů vznikla v jedné z třešťských kováren,“ řekla ČTK Michaela Marešová z městského odboru kultury v Třešti. V lednu 2015 byla obří loutka součástí slavnostního zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury, podívala se i do zahraničí a teď se poprvé představí doma v Třešti.

Velký adventní jarmark začne v neděli 27. listopadu na Masarykově náměstí v Jihlavě. Lidé si budou moci koupit tepané šperky, svíčky, keramiku, výrobky z kůže, různé druhy sýrů, uzeniny, jmelí. Zájemci si mohou vyzkoušet kovářské práce, děti se svezou na dřevěném kolotoči na ruční pohon. V 16:45 se rozsvítí vánoční strom i vánoční výzdoba náměstí a ulic v centru. S vánočním koncertem vystoupí Janek Ledecký s kapelou.

V gotické síni jihlavské radnice se během adventu uskuteční řada koncertů, na nichž mimo jiné vystoupí houslista Václav Hudeček nebo skupina Spirituál kvintet.

Havlíčkově Brodě se koná Adventní jarmark už v sobotu 26. listopadu na zahradě a v podkroví Kavárny U Notáře. Už od 10:00 se lidé mohou přijít podívat na ukázky tradičních i netradičních řemesel. Uvidí výrobu keramiky, krajek, skleněných vinutých perel, nahlédnou do tajů ruční knihařské výroby či zdobení adventních věnců. Vánoční strom i výzdoba města se rozsvítí v neděli 27. listopadu od 16:00.

Předvánoční řemeslný jarmark mohou lidé navštívit o první adventní neděli také v Domě kultury ve Žďáru nad Sázavou. Přivítání adventu spojené s rozsvícením vánočního stromu se uskuteční od 16:00 před Starou radnicí.  Vystoupí pěvecký sbor, děti vypustí balonky s dopisem pro Ježíška. V kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře budce mít koncert smíšený pěvecký sbor Lumír z Brna.

Advent si mohou lidé připomenout rovněž v některých památkách na Vysočině.  Na hradě Orlík u Humpolce se v sobotu 26. listopadu rozhoří chlebová pec a návštěvníci budou péct perníčky a další cukroví na Vánoce. Za příznivého počasí bude také otevřena rozhledna.

Třetí ročník charitativní akce Stromek splněných přání plánuje na sobotu 26. listopadu zámek ve Světlé nad Sázavou. Akce je spojena se slavnostním rozsvícením zámku, vánočním jarmarkem a doprovodným programem na zámeckém nádvoří. Na zámku v Náměšti se 4. prosince uskuteční Zámecký adventní koncert, na němž vystoupí těleso Ensemble Inegal s programem Adam Michna z Otradovic: Loutna česká.

Autoři | Foto www.jihlava.cz, archiv města Třešť

Štítky Třešť, Kraj Vysočina, vánoční stromek, Jihlava, okres Jihlava, advent, koncert, zámek, Michaela Marešová, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se adventní čas. V Třešti ho zahájí obří loutka, v Jihlavě třeba velký jarmark | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.