Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Čtení nejen na dobrou noc. Nevyužité knihy potěší děti z chudých a problémových rodin

Čtení na dobrou noc. Tak se jmenuje inciativa, se kterou přišel odbor sociálních věcí jihlavského magistrátu. Novinka má pomoci podpořit a rozvíjet čtení a vztah ke knihám u dětí ze sociálně slabých rodin.

Ze zkušeností sociálních pracovníků vyplývá, že čtením se u dětí rozvíjí jejich pozornost, představivost a zlepšuje se jejich paměť. Významný vliv má čtení i na rozvoj jazyka a slovní zásoby.

Společné čtení rodiče s dítětem pak posiluje vzájemné citové pouto, poskytuje prostor pro povídání si o životních hodnotách a osobních zkušenostech. „Vliv čtení na utváření osobnosti dítěte a rozvoj schopnosti učit se je nepopiratelný," sděluje vedoucí odboru sociálních věcí Jozef Labuda.

Na knihy nejsou peníze

Dodává, že s prohlížením dětských knížek a čtením by se v rodinách mělo začínat co nejdříve. „Bohužel se v naší praxi setkáváme často s rodinami, které se potýkají s finanční nouzí a nákup leporel a knih pro nejmenší tak pro ně není prioritou. S prvními knihami se děti setkávají až na prvním stupni základní školy, což je pozdě,“ upozorňuje Jozef Labuda. 

Do inciativy se můžete zapojit i vy. Pokud máte doma dětskou knihu, leporelo, říkadla nebo české pohádky, které už nepotřebujete, můžete je darovat dětem z nízkopříjmových nebo sociálně znevýhodněných rodin. A to prostřednictvím odboru sociálních věcí, který lze kontaktovat na telefonním čísle 565 593 746 nebo e-mailu alena.egersdorfova@jihlava-city.cz.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Magistrátu města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky čtení, Jihlava, děti, rodina, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtení nejen na dobrou noc. Nevyužité knihy potěší děti z chudých a problémových rodin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.