Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plánované akvizice v jihlavské zoo. Dorazí chocholatky modré, lákadlem bude i ohrožený kočkodan Rolowayův

V roce 2023 plánuje zoo několik zajímavých investic. Nejvíce očekávanými zvířaty jsou kočkodani Rolowayovy. Kolekci antilop zase doplní chocholatky modré a vzniknout by měla nová expozice pro vřešťany.  

Zoo Jihlava byla v loňském roce velice úspěšná a chce v nastoleném trendu pokračovat. Aby byla pro návštěvníky lákavá, plánuje i novinky na rok 2023. Do výběhu, který vznikl v blízkosti pavilonu žiraf by měly přijít chocholatky modré (Philantomba monticola). „Je to nejmenší druh chocholatky a v Evropě je chová pouze pět zahrad,“ přiblížil aktuální situaci ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. Jejich příchod rozšíří kolekci afrických antilop v Jihlavě. V současnosti v jihlavské zoo antilopy zastupují voduška abok, nyala nížinná a dikdik Kirkův.

Nejvíce očekávaným novým obyvatelem je však primát původem z Afriky, kočkodan Rolowayův (Cercopithecus roloway). Kočkodan Rolowayův patří k největším druhům z čeledi kočkodanovití a patří ke kriticky ohroženým. I to je důvod, proč se Jihlava rozhodla tento ohrožený druh chovat. „Náš pár kočkodanů docestuje do Jihlavy z Tierparku Berlín,“ upřesnila Simona Kubičková z marketingového oddělení zoo.

Expozice kočkodanů vznikne na místě současného Babiččina dvorečku. „Celková investice se vyšplhá na zhruba dva miliony korun,“ upřesnil Vašák s tím, že návštěvníci o oblíbená zvířata z expozice Babiččin dvoreček nepřijdou. „Tyto druhy přestěhujeme na nové místo, do zadní části zoo k dětskému hřišti,“ doplnil ředitel.

Další plánovanou investicí je stavba nové expozice pro vřešťany. Jejich ubikace by se měla nacházet u velkého rybníka a na jeho ostrůvku budou mít svojí venkovní část. Tento projekt rovněž bude stát zhruba dva miliony korun. Finance na nové obydlí vřešťanů jsou však jedny z těch, které uvízly ve Sberbance. Realizace tohoto projektu tak bude záviset na jejich získání.

Ohodnoť článek

Foto afrikaonline.cz | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, kočkodan, chocholatka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánované akvizice v jihlavské zoo. Dorazí chocholatky modré, lákadlem bude i ohrožený kočkodan Rolowayův | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.