Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Zakletý v čase. Podívejte se na tajemný dům, odkud lidé před lety odešli

Peřiny na postelích, hrnečky v policích, jídlo ve skříňce, obrazy na stěnách. Skoro se ani nechce věřit, že tady už nikdo nebydlí. O opaku svědčí zima, špína a pach zatuchliny. Pojďte se spolu s námi podívat do jednoho opuštěného domu na Vysočině. Na návštěvu vás zve vyznavačka urbexu, který se za poslední roky stal fenoménem.

Tichý dům obyvatelé opustili už před lety. Nechali tam vybavení, dokumenty, fotografie, osobní věci i potraviny.

Jako by jim na ničem z toho nezáleželo, jako kdyby neměli na vybranou, jako kdyby někam spěchali. Tak to místo působí. Ale kdo ví, jak to ve skutečnosti bylo. A proč dům dopadl, jak dopadl. 

Tajemný dům zakletý v čase

Neděle, 8. ledna 2023, 15:40

Tajemný dům zakletý v čase
Tajemný dům zakletý v čase

Domu je to jedno. Ten si žije svým vlastním životem, ve svém vlastním časoprostoru. Jen občas jeho klid naruší zvědavý kolemjdoucí, kterého zajímá krása zapomenutých míst. Který přijde, v tichosti chvíli pobude a zase odejde. 

Fotografie byly pořízeny v souladu s pravidly urbexu. Není proto možné uvést přesné místo, kde se dům nachází ani další podrobnosti, které by mohly sloužit k jeho nalezení.  Urbex má i další pravidla. Do opuštěných objektů vstupujeme bez násilného vniknutí. Často bývá otevřené okno nebo dveře, a to i u budov plně vybavených. Nechce se tomu věřit, ale je to tak. V mnoha případech je to dílo klasických zlodějů a místních zvědavců. Pravidlem je, že na místě necháme pouze svoje stopy. Nic se nesmí odnášet nebo ničit. Bohužel v poslední době toto moc neplatí. Se zveřejněním příspěvků na sociálních sítí se objevili i lidé, kterým nejde o koníček jako takový. A opuštěné objekty vykrádájí a věci prodávají dál.

Vyznavač urbexu si má odnést jenom zážitek z opuštěného místa, maximálně pořídit fotografie. Taková je původní idea. Lidi průzkum opuštěných míst láká odjakživa. V poslední době se této aktivitě říká souhrnně urbex, z anglického urban exploration. Týká se domů, zámků, pivovarů, sýpek, továren, lomů, vrakovišť, mlýnů, vojenských areálů, podzemí, bunkrů a podobně. 

Zanechá tu pouze svoje stopy, odnese si krásný zážitek a k tomu možná nějaké fotografie. Pak se zase vše vrátí do starých zajetých kolejí a dům zůstane opět tichý a opuštěný.  

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dům, prohlídka, majitel, urbex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zakletý v čase. Podívejte se na tajemný dům, odkud lidé před lety odešli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.