Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Celý Bedřichov je kvůli havárii bez vody, termín opravy je zatím nejasný. Kvůli mrazům nelze zajistit cisternu

, aktualizováno 15. prosince 2022, 22:23

Ve čtvrtek odpoledne došlo u hasičské stanice naproti Kauflandu k vodovodní havárii, která odřízla rozsáhlou a velmi osídlenou městskou čtvrť Bedřichov od standardního zdroje životně důležité tekutiny. K opravě by mohlo dojít už během čtvrtečního večera, nejhorší scénáře mluví až o pátečním odpoledni. V pátek ráno mluvčí Služeb města Jihlavy potvrdil, že poškozené potrubí je opraveno.

Informaci o vodovodní havárii potvrdil redakci Drbny i tiskový mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ) Martin Málek: „Ano, jedná se o havárii většího rozsahu, ke které došlo dneska v odpoledních hodinách. Protože jsou v těch místech panely, bylo obtížné přesné místo havárie lokalizovat.“

Následkem toho se podle Málka nedal vodovod rychle uzavřít a rozšířila se kvůli tomu lokalita, kterou porucha zasáhla. Podle mapy dostupné na webu SMJ se havárie dotkla prakticky celé městské čtvrti Bedřichov včetně důležitých a hojně osídlených ulic Sokolovská, Královský vršek, Kollárova nebo Slavíčkova.

„Bohužel zatím nejsme schopni odhadnout, jak dlouho potrvá oprava,“ přiznal Málek. S nadějí v hlase posléze mluvil o čtvrtečním večeru nebo noci, webové stránky SMJ uvádějí jako nejzazší variantu páteční 15. hodinu. Vzhledem ke klimatickým podmínkám a teplotám pod bodem mrazu se stávající situace nedá řešit přistavením cisterny.

„V nouzových případech jsme kdykoliv během noci připraveni poskytnout vodu do přinesených obalů na vrátnici SMJ v Havlíčkově ulici,“ informoval před 22. hodinou jednatel SMJ Josef Eder, který zaktualizoval stav oprav: „Porucha by měla být v noci odstraněna a bude následovat pomalé tlakování potrubí, aby nedošlo k trhlinám na jiných místech a k dalším haváriím. V průběhu pátku bude docházet ve vodovodech k výskytu zakalené vody. Pokud by se situace s opravou hlavního radu komplikovala, tak se během pátku zrealizuje náhradní nouzové zásobování z cisteren,“ popisuje s prosbou o trpělivost.

Tisícům Jihlavanů večer nezbývalo než zajít do obchodu a tam si tolik potřebnou vodu zakoupit. Například supermarket Albert v Kollárově ulici zvaný "Jitřenka" po 18. hodině již neměl k dispozici balenou neperlivou vodu, nakupující tak ve velkém odnášeli i jakoukoli jinou. „Nedá se svítit, dneska se asi koupat nebudeme,“ smutnila mladá maminka s právě zakoupeným balíkem vod v podpaží, „hlavně abychom měli pro malého.“

Do oblasti, která je havárií postižená, je i základní škola Kollárově ulici. „Pokud ráno zjistíte, že neteče voda, tak děti do školy neposílejte,“ výzývá rodiče ředitel školy Tomáš Zeman. Kdo bydlí dál a zmiňovaný problém nemá, si má v pátek brzy ráno zavolat o aktuální informace přímo do školy. „V tuto chvíli nevíme, jak to bude s obědem. Bez vody vařit nelze,“ dodal lakonicky ředitel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Pik

Štítky havárie, vodovod, Jihlava, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celý Bedřichov je kvůli havárii bez vody, termín opravy je zatím nejasný. Kvůli mrazům nelze zajistit cisternu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.