Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pozor na pyrotechniku, neopatrnou manipulací hrozí požár a vážně popáleniny. Co (ne)dělat s petardami?

Konec roku vždy přináší zvýšený zájem veřejnosti o koupi výrobků zábavní pyrotechniky. Policisté proto přichází s upozorněním, že při neopatrné manipulaci s pyrotechnikou může dojít k velmi závažným zraněním, často také k požárům a těžkým popáleninám.

„Pyrotechnické výrobky používejte vždy na místě, kde nedojde k ohrožení osob a majetku, užívejte je pouze k účelu, ke kterému jsou vyrobeny a zásadně jen způsobem, který stanoví výrobce v přiloženém návodu. Nikdy před použitím těchto výrobků neužívejte alkohol a jiné psychotropní látky a vždy se řádně seznamte s funkcí konkrétního výrobku. Již pokus o rozebrání a úpravu těchto výrobků může mít fatální důsledky,“ upozorňuje v tiskové zprávě za policii na Vysočině Martin Hron, koordinátor prevence kriminality.

Rozdělení pyrotechnických výrobků – zábavní pyrotechniky

kategorie F1 – velmi málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 15 let, důležité je dodržet bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a lidí zpravidla jeden metr, nepatří sem petardy, baterie petard a zábleskové petardy. Patří sem i výrobky, které lze za dodržení návodu použít pouze uvnitř obytných budov
kategorie F2 – málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 18 let. Bezpečná vzdálenost činí zpravidla minimálně osm metrů. Tyto výrobky jsou určeny pouze pro venkovní použití na omezených plochách
kategorie F3 – výrobky představující středně velké nebezpečí. Jsou prodejné osobám starším 21 let. Bezpečná vzdálenost činí minimálně patnáct metrů. Tyto výrobky jsou pouze pro venkovní užití
kategorie F4 – výrobky představující velké nebezpečí. Používat je mohou pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky, které vydává Český báňský úřad, jako správní orgán v oblasti výbušnin.

Zvláštní kategorií jsou divadelní a ostatní pyrotechnické výrobky. Výrobce může uvádět na trh pouze pyrotechnické výrobky, splňující základní bezpečnostní požadavky, prokázané posouzením shody neboli odzkoušením. V České republice tuto činnost vykonává Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Výrobce na schválený pyrotechnický výrobek musí umístit označení „CE“ (Conformité Européenne – ověřovací označení) a český návod k bezpečnému použití.

Zdroj: Policie ČR 

Lidé, kteří zábavní pyrotechniku jakkoliv upraví či ji nesprávně použijí, se mohou dopustit trestného činu nedovoleného ozbrojování dle § 279 odst. 3 zákona č. 40/2009 Sb. trestního zákoníku, za který může být pachatel potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let. „V konečném důsledku může osoba nedovoleným zacházením se zábavní pyrotechnikou zapříčinit jinému usmrcení z nedbalosti, těžké ublížení na zdraví z nedbalosti či ublížení na zdraví z nedbalosti, ale také trestný čin poškození cizí věci,“ upozornil Hron s tím, že případná škoda, kterou musí pachatel uhradit, se může pohybovat v řádu několika set tisíc korun.

Novoroční oslavy se vším všudy. Nad Jihlavou se rozzáří i původně neplánovaný ohňostroj

Novoroční ohňostroj se nakonec oproti původním zprávám v Jihlavě uskuteční, naskytla se totiž možnost financovat ho ze soukromých zdrojů. Vyvrcholení novoročních oslav bude předcházet podávání svařáku nebo čaje radními města Jihlavy.

Zásady bezpečného užívání pyrotechnických výrobků

  • Nikdy před použitím pyrotechnických výrobků neužívejte alkohol či drogy
  • Před použitím se řádně seznamte s funkcí výrobku
  • Nezkoušejte účinky výbuchu pyrotechnických výrobků na okolí
  • Zakoupené výrobky ukládejte mimo dosah dětí
  • Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství, v bezpečné vzdálenosti

Ohodnoť článek

Foto planet_fox / pixabay | Zdroj Policie ČR

Štítky pyrotechnika, zábavní, petarda, pravidla, zranění, požár, Silvestr, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na pyrotechniku, neopatrnou manipulací hrozí požár a vážně popáleniny. Co (ne)dělat s petardami? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.