Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ostuda. Průvod krampusů v jihlavském centru zkazili romští teenageři, došlo i na fyzické napadení dítěte

Tohle se skutečně nepovedlo. Průvod oblíbených alpských strašidel – krampusů ulicemi Jihlavy se v neděli večer zvrtl v poněkud hořký zážitek. Na svědomí to mají zejména romští výrostci, kteří přítomné čerty tahali za rohy, kabáty a zvonce. Vrcholem pak bylo fyzické napadení v garážích Cityparku.

Už nejen klasický Mikuláš, čert a anděl, v posledních letech strmě roste i obliba alpské předvánoční tradice průvodu tzv. krampusů. Lokální uskupení Krampus Ericius pro zdejší občany v neděli podvečer uspořádalo, bez nároku na vstupné, neorganizovaný a tím pádem nikým nehlídaný průvod. „Nevěděli jsme o žádné akci „krampusáků“ a nevěděla o ní ani naše městská policie,“ potvrdil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

„Jsme z Jihlavy, chtěli jsme se proto projít a ukázat se mezi lidmi, udělat jim radost,“ říká redakci Drbny Martina Dědková Chromá ze spolku Krampus Ericius, ketrá sama v neděli byla v převleku a s maskou. „A reakce většiny lidí byla naprosto úžasná a my jsme z toho byli nadšení,“ kvituje. Bohužel často ve chvílích, kdy strašidla pózovala pro památeční fotografii, začali úřadovat narušitelé, kteří pěkný zážitek všem pořádně pokazili.

„Díky přebujelé romské populaci a jejich nevychovaným teenagerům jsme v centru Jihlavy bez zábran byli bohužel naposled, stálo včera večer na facebookovém účtu spolku. Došlo k tahání za rohy, kabáty a zvony, později i házení kelímků. „Když jsme se rozptýlili, některé, například mě, pronásledovali z náměstí do dalších ulic,“ popisuje nepříjemné zážitky Dědková Chromá.

„Je to nehorázná drzost ve všech směrech. Je to velká ostuda, ale tento problém je tu dlouholetý a město to bohužel neřeší. Bordel hlavně ve večerních hodinách je tu na denním pořádku. S partou jsme chodívali na Mikuláše a tyto věci se nám stávaly taky - házení petard pod nohy nebo strháváni plášťů,“ připomíná v diskuzi svoji zkušenost Radek Hamman Valda.

„Tohle se může stát na jakékoli akci. Puberťáci jsou všude a nemusí být zrovna snědí. Ale není to takhle ve velkém a takhle agresivní jako tady. Na Jihlavu ale nezanevřeme, je to pro nás poučení, akce tady si musíme propříště ošéfovat lépe, je to tady v tomto ohledu trochu specifické,“ uvedla Dědková Chromá s tím, že obleky a masky stojí desetitisíce a svůj majetek si musí spolek nějak chránit.

Výrostci napadli dítě krampuse v garážích Cityparku

„To mě moc mrzí. Lidi jsou hovádka a ti nevychovaní obzvlášť,“ reaguje v diskuzi Aneta Pechová, jejíž děti byly jinak z alpských strašidel nadšené. „Za chvilku v té Jihlavě doopravdy nic nebude. A viníkům se samozřejmě nic nestane,“ dodává trochu rezignovaně Dagmar Marešová.

 To nejhorší ale mělo teprve přijít. Ve chvílích, kdy se průvod vracel do Cityparku, se kterým byl průvod domluvený, došlo v jeho garážích dokonce k fyzickému napadení. „Syn jednoho z krampusů schytal pár ran, obrečel to a byl otřesen,“ popisuje nepříjemné události Martina Chromá Dědková. „Vůbec nechápu, jak si to někdo může dovolit. Přitom myslím, že jsme nikoho neprovokovali, byli jsme domluveni, že je to klidná procházka, nebudeme dělat hluk nebo přehnaně dorážet na děti,“ kroutí hlavou.

Policejní mluvčí Jana Kroutilová již redakci Drbny potvrdila, že oznámení o napadení v objektu obchodního centra policie přijala a v současné době provádí šetření. Tiskový mluvčí Cityparku Jakub Velen k celému případu poznamenal: „Obchodní centrum není organizátorem průvodu. Organizátorům jsme na jejich přání pouze umožnili u nás zaparkovat a centrem projít. Pokud budeme oslovení Policí České republiky se zájmem o kamerové záznamy, rádi ji je poskytneme.“

Město Jihlava se, vzhledem k tomu, že nemělo za akci žádnou odpovědnost, k incidentu vyjadřuje zdrženlivě. „Až kamerový záznam městské policie či případně záznam z garáží Cityparku může vnést případně více světla do popisovaných incidentů. Do té doby se k nim nemůžeme vyjádřit,“ říká tiskový mluvčí magsitrátu Radovan Daněk. 

Chování některých mladíků rezonuje i napříč romskou komunitou. „Chci se za starší a slušné romské spoluobčany moc omluvit a vyslovit, jak nás to strašně mrzí. Jihlavská omladina je nejhorší za posledních 10 let, kdy drzost jedinců nezná mez,“ uvedl diskutující pod jménem José Gino Ramirez.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krampus Eridius

Štítky krampus, Jihlava, Romové, průvod, Citypark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Vohrnová

V Jihlavě bylo vždycky spoustu nepřizpůsobivých, jenže za totáče museli aspoň chodit do práce. V Jihlavě měli i svou školu v Brněnské ulici, ale dřív se s nimi dalo docela vyjít, teď chodí akorát pro dávky.

Pondělí, 19. prosince 2022, 15:34Odpovědět

Petr Petr

Je to plevel a bohuzel se neda odstranit. Ja bych jim dal praci, penize a otevrel bych zpet terezin aby meli chudacci kde bydlet.

Úterý, 6. prosince 2022, 21:56Odpovědět

Vaclav Janotka

Ja bych ty morgose nechal zamordovat

Úterý, 6. prosince 2022, 21:27Odpovědět

Michalel Skřepinský

Příště se krampusáci lépe připraví. Hlavně to chce kamery.

Úterý, 6. prosince 2022, 18:44Odpovědět

Martin Klas

Oni se přispůsoběj oni jen tak krapet zloběj neb maj jinou mentalitu. Jo cigánská problematika se dík Bruselu dlouhá leta neřeší. Každý se bojí sáhnout do toho hnědého kakelu neb by byl okamžitě označen buď za neonacistu, rasistu nebo radikála. Tak si cigánské etnikum tropí co se mu zamane bez jakých koliv zábran.

Úterý, 6. prosince 2022, 14:45Odpovědět

Oldřich Mat

Dlouhodobé problémy s romskýma výrostkama..hmmmm,,,,,paráda,konečně se to bude možná,ale jen opravdu MOŽNÁ řešit,,držím palce.Dle mého nevyřešíte vůbec nic,protože jste p.o.s.r.a.n.ý. až za ušima

Úterý, 6. prosince 2022, 14:44Odpovědět

Marie Glanczová

Cigáni jsou postrachem celé republiky a vláda jim dává větší a větší dávky, dělají si co chtějí - parchanti

Úterý, 6. prosince 2022, 13:15Odpovědět

Andrej Bureš

Nastal čas sklízet, co se zaselo...

Úterý, 6. prosince 2022, 11:03Odpovědět

Jana Nováková

Na malé české děti stačí náš hezký čert. A ten kdo má v úmyslu děsit malé děti krampusákem by si měl zažít na vlastnich dětech až mu budou v noci ječet strachy po zážitku s krampusákem s počůráváním a pokakáním, aby viděl co to znamená strach dětí a nevyspání se při jejich chlácholení.

Úterý, 6. prosince 2022, 10:30Odpovědět

Jana Nováková

Po dloudé době musím sympatizovat s omladinou. krampusáci do čech nepatří a hlavně né večer pátého prosince. Naši čerti jsou daleko hezčí a né jako tyto obludy. Škoda, že není v televizi na Mikuláše ani jedna pohádka s čerty už mnoho let.

Úterý, 6. prosince 2022, 10:19Odpovědět

Lenka Kuchařová

Veřejně prospěšné práce?Dovolte,abych se zasmála.V Brně takové ,,práce " probíhají tak,že Romové ve vestách s nápisy ,,pracuji pro Brno střed ",leží na trávě před Mahenovým divadlem a vesele pokuřují.Slovo - práce - je pro horší než nejhorší nadávka.V jednom seriálu o ZŠ v Brně na Nám.28 října,který běžel před časem na ČT,odpověděl romský žák na dotaz reportérovi proč se neučí a co chce v životě dělat tato slova: ,,já pracovat nikdy nebudu,já budu sexovat a prodávat holky "....A stát je tomto způsobu života velkoryse podporuje všemi způsoby.Počínaje darováním drahých bytů s dotovanými nájmy a konče příspěvky na cokoliv,co si zamanou.

Úterý, 6. prosince 2022, 10:09Odpovědět

Erlebach Lukáš

Bohužel se projevila nečinnost města a romských aktivistů. Cikáni jsou obtížně integrovatelní. Jediné čemu rozumí je síla. Pokud jim jí neukážete, nečekejte změny. Veřejně prospěšné práce v podobě úklidu města by mladíkům pomohla osvěžit morálku a hodnoty.

Úterý, 6. prosince 2022, 08:54Odpovědět

Stanislav Vetchý

Cikání jsou neintegrovatelní. Za socialismu aspoň museli pracovat. Dnes mlaskají z dávek.

Úterý, 6. prosince 2022, 08:07Odpovědět

Tom Kopecky

Prý dělat radost...nechápu jakou démoničtí krampusové mohou přinášet radost. Radost z hnusu? Přesně jak řekla Lenka Kuchařová....

Úterý, 6. prosince 2022, 07:32Odpovědět

Lenka Kuchařová

Nerozumím tomu,co se na těch krampusech může někomu líbit.Mě se při pohledu na takové průvody dělá fyzicky špatně.A pan Ramirez by raději místo omlouvání a vzdychání nad romskou mládeží měl v první řadě ,,promluvit do duše " rodičům těchto darebáků.

Pondělí, 5. prosince 2022, 22:57Odpovědět

Roman Dlouhy

Hokejista Marek Melenovský by mohl vyprávět o jihlavské kulturní... ehm... pestrosti?

Pondělí, 5. prosince 2022, 18:17Odpovědět

Jiří Beránek

Jak to chtějí vyšetřit, kdo pozná který je krampus a který romák?

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:19Odpovědět

Vaclav Janotka

Nenavratna neutralizace v clanku zminenych humanoidu by bylo nejinteligentnejsi reseni!!!

Pondělí, 5. prosince 2022, 12:11Odpovědět

Ostuda. Průvod krampusů v jihlavském centru zkazili romští teenageři, došlo i na fyzické napadení dítěte | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.