Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ponožky jako symbol bohatství a stylu. Egypťané je nosili i do sandálů

Ponožky jsou součást oblečení stará jako lidstvo samo. Po staletí ale byly nedostupnou a také nedoceňovaným kusem oděvu. Móda posledních let k nim však začala upínat stále více pozornosti. Dnes jsou ponožky společností vnímány jako důležitá součást outfitu a platí u nich pravidlo: čím originálnější a nápaditější, tím lepší.

Ponožky v sandálech i pro královnu

Člověk má už od pravěku touhu schovávat svá chodidla před okolním světem. První lidé k tomu využívali zvířecí kůži a chlupy, které si omotávali kolem kotníků. Ovšem ponožky tak, jak je vnímáme dnes, pocházejí až ze starověkého Egypta. Vyrobené byly z vlny a uprostřed byly rozdělené do dvou částí. Z toho se dá tedy usuzovat, že je staří Egypťané nosili v sandálech.

Ano, čtete správně! To, co dnes považujeme téměř za módní zločin, bylo v dřívějších dobách otázkou přepychu a luxusu. Zakrýt chodila do pohodlného kusu látky si totiž po dlouhá staletí nemohl dovolit každý. Ponožky se vyráběly ručně a jejich cena byla vysoká. Nosili je tedy jen ti movitější a lidé je vnímali mimo jiné jako symbol bohatství a luxusu. V oblibě je tak měla například i anglická královna Alžběta I.

Zásadní průlom v dostupnosti ponožek znamenal vynález pletacího stroje v roce 1589. Od té doby se začaly ponožky stávat stále běžnějším kusem oblečení, který se brzy rozšířil i mezi prostý lid. Zaskočilo vás, proč se právě díky pletacímu stroji z ponožek stala součást oděvu, která dnes patří mezi naprosto základní artikl každého šatníku? Pletení je totiž po staletí základní výrobní postup pro výrobu ponožek a i v dnešní době se většina z nich vyrobí právě pletením. Dnešní pletací stroje samozřejmě vypadají úplně jinak než ty z konce šestnáctého století, nicméně základní principy výroby zůstávají podobné.

Pletení je věda!

Výrobní postup není však nic jednoduchého. Vše začíná produkcí vlastních vláken, z nichž jsou ponožky vyrobené. Každé vlákno si lze představit jako atom, tedy nejmenší stavební jednotku každé ponožky. Vlákna mohou být z různých druhů materiálu – vlny, bavlny, nebo třeba lnu. Běžné jsou ale i syntetické materiály, jako například elastan, nylon či polyester. Jednotlivá vlákna jsou tenká 8 až 20 mikrometrů a dlouhá 20 až 35 milimetrů. Jen pro představu, každé z nich je tedy asi tisíckrát delší, než je jeho průměr.

Vlákna se následně musí spojit tak, aby vytvořila celistvou niť, která může měřit běžně i několik kilometrů. Dříve se tento proces odehrával na kolovratu, který určitě mnoho z vás zná třeba z chalupy vašich prarodičů. Dnes tato část výroby ovšem vyžaduje velmi precizní, a především přesné stroje. Avšak ještě předtím, než se začne se samotným pletením, je potřeba mít představu o tom, jak má ponožka vlastně vypadat.

„Jako první se zpracuje grafický návrh, který tvoří základní výrobní podklad. Obecně zde platí, že čím je design ponožky složitější, tím je také náročnější na upletení. Pletacích strojů existuje celá řada, některé se například specializují na jemnější vzorek, který obsahuje velké množství jednotlivých ok. Každé oko přitom může mít vždy jen jednu barvu a jejich výsledný počet tedy definuje rozlišení ponožky. Čím více ok na ponožce je, tím detailnější je výsledný design. Když je vytvořený design, vyrobí se jeden zkušební vzorek ponožky, na němž se posléze vychytá technické nastavení pletacího stroje,“ popisuje složitost procesu výroby Vojtěch Formánek z firmy zabývající se zakázkovou výrobou ponožek Ponožkátor.cz.

O jejich služby je velký zájem především mezi firmami nebo například i sportovními kluby. „Ponožky dokážeme na zakázku vytvořit již od 30 párů, což z nás dělá na trhu unikát. Většina firem, které se zakázkovou výrobou ponožek zabývají, nabízí individuální design až do většího počtu objednaných párů. My jsme schopni připravit zakázku pro velký korporát čítající tisíce kusů, ale oslovují nás často například i menší sportovní kluby, nebo třeba jednotlivci, kteří si ponožky nechají uplést třeba na svatbu,“ zmiňuje Formánek.

Ponožky jako vyjádření stylu

A právě ponožky s nápaditým a zajímavým designem se v posledních letech staly velkým společenským trendem, což jen dokládá zmiňovaný zájem svatebčanů. Ty tam jsou totiž doby, kdy se lidé snažili o to, aby ponožky byly tou nejméně nápaditou části oděvu, nejlépe v tmavých barvách, které na sebe nebudou poutat pozornost.

Naopak! Dnes platí to, že čím originálnější a barevnější ponožky na sobě máte, tím lépe. Díky tomu vznikly po celém světě stovky firem, které se zabývají výrobou designových ponožek. Jedna z prvních byla známá švédská firma Happy Socks, založená v roce 2008. V Česku k nim patří například právě relativně nový Ponožkátor.cz nebo originální a mezi zákazníky velice oblíbený Klub Pánů z Ponožkovic, který před osmi lety založil vystudovaný diplomat z Oxfordu Petr Janda. Svým nápadem mimo jiné významně napomohl k rozšíření fenoménu nošení barevných ponožek u nás a dostal tento světový trend do povědomí tisíců českých zákazníků.

„Nosit zajímavé ponožky je podle nás vyjádření stylu a otevřenosti světu, barvám. Když máte na sobě seriózní oblečení třeba na nějaké firemní jednání nebo na ples, tak k tomu bez problému můžete mít i barevné a bláznivější ponožky, které vás budou od ostatních odlišovat,“ vysvětluje Vojtěch Formánek.

I když zakázková výroba ponožek je otázkou především poslední dekády, tradice výroby ponožek v Česku sahá až do období první republiky, a to zejména do Třebíče. Právě tamější podniky měly po značnou část minulého století lví podíl na celkové produkci ponožek v tehdejším Československu. Dnes je výroba rozšířená do nejrůznějších koutů země a také portfolio jednotlivých výrobců je velice široké. A přestože dnešní trh je plný výrobků ze zahraničí, české ponožky stále zůstávají zárukou kvality.

V boji proti zápachu…

Ponožky ale samozřejmě nejsou jen pro okrasu, jejich význam je v první řadě praktický. Není tajemstvím, že chodidla jsou část těla, která se potí nejvíce, a to nehledě na roční období. U někoho se to děje více, u někoho méně, potíme se ale všichni. Lidské chodidlo běžně vyprodukuje až půl litru potu za den a asi si dokážeme dobře představit, co taková záplava dokáže napáchat za neplechu. Je tedy důležité při výběru ponožek myslet právě i na materiál, z něhož jsou vyrobené. A vzhledem k tom, že ponožky nosíme všichni a téměř pořád, vyplatí se investovat do kvality. Například ponožky z bavlny nebo bambusových vláken budou dobrým pomocníkem v boji proti nepříjemnému zápachu.

Tým z Klubu Pánů z Ponožkovic například na svém webu radí, že množení bakterií můžete dobře předejít také tím, že budete ponožky prát naruby. Dojde tak k lepší sterilizaci ponožek, protože s chodidlem je pochopitelně v největším kontaktu právě vnitřní strana chodidla. Mimo to tím tak i ochráníte barevnou část ponožky před náročným prostředím v pračce.

Jak správě pečovat o ponožky?

1. Před prvním nošením vyprat
U nového páru ponožek je výplet nejnáchylnější na poškození, protože na závěr výroby prochází takzvaným tepelným fixováním roztažnosti. Novými ponožkami se tedy nejprve pokochejte, opatrně vyzkoušejte, zdali vám sedí, a šup s nimi do pračky. Ale pozor, perte je naruby!

2. Praní naruby prodlouží životnost
Může se to zdát jako maličkost, ale praní ponožek naruby může významně prodloužit jejich životnost. Prostředí v pravčce je pro vlákna velmi náročné, vnější strana tak může časem ztratit svůj půvab. Kromě estetiky je praní naruby důležité také z hlediska hygieny. Vnitřní část ponožky je totiž v tom nejtěsnějším kontaktu s vaším chodidlem a tím, že ji před praním obrátíte naruby zabráníte případnému množení nežádoucích bakterií.

3. Nevystavovat vysokým teplotám
Ponožky bychom také neměli vystavovat vyšším teplotám, než je 40 stupňů Celsia. V úpletu je totiž elastické vlákno, které by se vlivem zahřátí mohlo poškodit a ponožka se může srazit. Proto pozor na sušičku!

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ponožky, Ponožkátor, Ponožkovice, Klub Pánů z Ponožkovic, zakázkové ponožky, ponožky na zakázku, zakázkové oblečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ponožky jako symbol bohatství a stylu. Egypťané je nosili i do sandálů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.