Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve dne v ulici svítí lampy, město vůbec nešetří. Na jihlavskou radnici teď často volají rozhořčení občané

Na jihlavskou radnici nebo na Služby města Jihlavy (SMJ) teď často lidé rozhořčeně volají s dotazy typu: „Proč svítíte ve dne, navíc teď v době energetické krize? Nesvítíte zbytečně?" Město přichází s vysvětlením, proč se tak někdy během dne děje.

Pracovníci SMJ během uplynulých dní vyjížděli hned k několika takovým poruchám. Například v horní části Masarykova náměstí bylo nutné vyměnit startér sodíkové výbojky, v sídlišti u pivovaru nefungovala světla ve třech lampách, jedno světlo zřejmě poškodil vandal. „Tady s tím světlem asi někdo cloumal, nebo si s ním hrála nějaká děcka,"  popisuje jednu z oprav poškozeného osvětlení Marek Schmied, elektrikář SMJ. On a jeho kolegové musí za den zvládnout opravit  i více než deset světel. 

K nahlášení poruchy veřejného osvětlení mohou lidé využít i jednoduchou webovou aplikaci Hlášení závad

„Je hloupost si hned někde stěžovat." 

Elektrikáři musí vždy ve městě zapnout nějakou sekci a místa objet. „Objíždí se to, co bliká nebo co je úplně vypnuté, třeba kvůli poškozené žárovce. A pak se to musí opravit," popisuje práci elektrikářů Jaroslav Munduch, mistr divize veřejné osvětlení SMJ s tím, že oprava je možná pouze pokud je veřejné osvětlení rozsvícené. Jedině tak pracovníci SMJ vidí, která konkrétní světla mají poruchu. „Proto je hloupost, když někde svítí světla, si hned stěžovat na to, že město nešetří. Vždy to je v rámci oprav, není to jen tak z plezíru," dodává Munduch. 

V Jihlavě tak může svítit klidně celé sídliště, náměstí nebo celá ulice. Jak vysvětluje mluvčí jihlavské radnice, město je rozděleno do okruhů většinou s mnoha desítkami světel. Na dispečinku se o jejich poruchách dozvídají prakticky denně. „Některé sloupy veřejného osvětlení včetně elektroinstalací a podzemní kabeláže jsou i šedesátileté, k nim se jezdí nejčastěji. Naopak nové LED systémy mají minimální poruchovost," řekl Radovan Daněk. Nové LED osvětlení je také snadno regulovatelné.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky osvětlení, lampa, úspora, energie, SMJ, veřejnost, dotaz, Jihlava, radnice, veřejné osvětlení, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve dne v ulici svítí lampy, město vůbec nešetří. Na jihlavskou radnici teď často volají rozhořčení občané | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.