Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vlhkost je pryč. Oprava kaple na Telečské ulici v Jihlavě pokračuje, teď je na řadě fasáda a obnova dveří

Kaple Panny Marie Pomocné na Telečské ulici v Jihlavě teď prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Tato kulturní památka z roku 1762 byla v havarijním stavu, proto se její vlastník rozhodl na podnět státní památkové péče pro její záchranu.

„V srpnu se vyměnila krytina za falcovaný pozink a překontroloval se stav krovu. Pracovníci specializované firmy nově zhotovili také dvouramenný kříž ve vrcholu jehlanové střechy. V říjnu pak kapli odvlhčili,“ uvedla vedoucí oddělení památkové péče jihlavského magistrátu Dana Závodská s tím, že celá obnova byla financována z mimořádných příspěvků na kulturní památky a objekty v městské památkové rezervaci a ochranném pásmu městské památkové rezervace statutárního města Jihlavy.

Kaple Panny Marie Pomocné na Telečské ulici

Jde o barokní kapli postavenou v roce 1762. Byla zasvěcena Panně Marii Pomocné, ale známá bývala později i pod názvem Richlého kaple. To proto, že ji nechal na své náklady zásadně opravit v polovině 19. století Josef Maria Richlý (1834-1869) – majitel zámku a statku Mirošov. Kolem roku 1900 při budování školní zahrady při Německé hospodářské škole se stala součástí oplocení. Dnes ho připomíná už jen torzo přizdívky a sloupky přiléhající po stranách ke kapli.

V květnu 2015 byla kaple prohlášena Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. 

S opravami kaple se bude pokračovat i příští rok, kdy je v plánu třeba oprava fasády s architektonickými prvky nebo repasování vstupních dveří.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky kaple, historie, obnova, oprava, rekonstrukce, fasáda, vlhkost, Telečská, Jihlava, kulturní památka, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlhkost je pryč. Oprava kaple na Telečské ulici v Jihlavě pokračuje, teď je na řadě fasáda a obnova dveří | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.