Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Padl rekord. V Třebíči tančilo Jerusalemu 455 lidí, přáli jsme si aspoň 100 lidí, říká organizátorka

V Třebíči ustavili rekord v počtu lidí tančících najednou tanec nazvaný Jerusalema. Tanec v sobotu odpoledne předvedlo 455 dětí, žen a mužů, řekla Zuzana Křížková z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která rekord zaeviduje. Pokus byl součástí programu akce Sobota v pohybu.

Autorem písně Jerusalema je jihoafrický DJ a producent Master KG. Píseň je ovlivněná gospelem, původně byla vydána 29. listopadu 2019. Podmanivý hlas zpěvačky, hudba a tradiční jihoafrický tanec udělali z písně Jerusalema v roce 2020 světový hit číslo 1. Píseň v jazyce Zulu se snadno zapamatovatelným názvem vyjadřuje touhu po záchraně, po domovu, po „Jeruzalému“.

Píseň Jerusalema s tancem na čtyři doby pantsula se v covidové době rozšířila do většiny světa, výzvu „Jerusalema" přijali třeba lékaři, učitelé, školy, zaměstnanci leteckých společností, mniši a jiné skupiny lidí. Byla to reakce na nucený lockdown. 

„Chtěli jsme, aby minimální počet tančících lidí byl aspoň 100. Nakonec se povedlo organizátorům zajistit mnohem větší účast," řekla Zuzana Křížková. Rekordní tanec trval přibližně tři minuty.

Setkání na opraveném náměstí 

Sobotu v pohybu připravila třebíčská radnice. Nabídla program se sportovními aktivitami, do nichž se mohli zapojit příchozí.

„Sobota v pohybu je tradiční akce v Třebíči. Akorát letos jsme ji pojali trochu jinak. Vždycky to bývalo na nějakém sportovišti nebo v hale, kam přišli i různí odborníci. Teď jsme se rozhodli, že to uděláme větší i s tím, že je znovu otevřené Karlovo náměstí, na kterém se minulé dva roky nemohli lidé pořádně setkávat," řekla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Náměstí, které patří k největším v zemi, město nechalo opravit. Rekonstrukce trvala dva roky, skončila letos v srpnu a stála 115 milionů korun.

Sobota v pohybu bývala v minulých ročnících tematicky zaměřená. Například se soustředila na aerobic, jógu nebo jinou aktivitu. Letos akce nabízela různé obory. Návštěvníci na náměstí si mohli zacvičit, zatančit, vyzkoušet různé dovednosti, které připravili hokejisté, fotbalisté nebo zástupci hasičského sportu. „Lidé si navíc mohli nechat změřit tlak a zjistit, jakou mají krevní skupinu," uvedla mluvčí.

Dodala, že ustanovení rekordu v počtu lidí tančících tanec Jerusalema bylo vrcholem celého programu. „Potěšil nás zájem lidí i přes to, že nebylo ideální počasí. Sice nepršelo, ale většinou bylo zataženo a dokonce před začátkem rekordního tance lehce mrholilo. Ale ani to lidi neodradilo," dodala na závěr mluvčí.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Mertl

Štítky tanec, pohyb, sport, zábava, správa, Jerusalema, Třebíč, Jeruzalém, rekord, Muzeum rekordů a kuriozit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padl rekord. V Třebíči tančilo Jerusalemu 455 lidí, přáli jsme si aspoň 100 lidí, říká organizátorka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.