Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Resuscitace potápěče nebo nehoda motorkáře. Krajští záchranáři se úspěšně popasovali s metodickým cvičením

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Schopnosti posádek krajských záchranářů prověřilo v pořadí již osmé Metodické cvičení, které se konalo ve čtvrtek 6. října 2022 v malebné lokalitě autokempu Wilsonka u Dalešické přehrady na Třebíčsku. Náročné a téměř reálně vypadající úkoly řešilo s velkým nasazením celkem pět tříčlenných výjezdových skupin zdravotnických záchranářů ze všech pěti výjezdových oblastí organizace.

Resuscitace potápěče i zkouška fyzické zdatnosti

O půl desáté dopoledne obdrželi soutěžní posádky první výzvy od Zdravotnického operačního střediska. Schopnosti zdravotnických záchranářů z Jihlavska, Havlíčkobrodska, Novoměstska, Třebíčska i Pelhřimovska postupně otestovalo celkem pět úkolů, které simulovaly události, jež mohou reálně nastat.

„Jednou z nich byla například resuscitace potápěče, u kterého došlo po náhlém vynoření z vody k zástavě krevního oběhu. Nepochybně velmi náročný byl zásah ve špatně přístupném terénu, na vrcholu skály, kde si pacient po pádu způsobil zlomeninu dolní končetiny,“ popsal tiskový mluvčí krajské záchranné služby Petr Janáček. Právě tento scénář prověřil nejen teoretické znalosti záchranářů, ale i jejich fyzickou zdatnost, jelikož museli několik desítek metrů dlouhou cestu do kopce, s veškerým vybavením, absolvovat pěšky.

Mezi dalšími úkoly, které na zdravotníky čekaly, nechyběla dopravní nehoda motorkáře s vážným zraněním hrudníku, anafylaktický šok u dítěte po bodnutí včelou nebo akutní infarkt myokardu u pacienta na ostrůvku Krokodýl. Důležitou roli při plnění tohoto úkolu sehrála vodní záchranná služba ČČK Třebíč, která se postarala o rychlý lodní transport našich záchranářů k postižené osobě.   

Vítězný tým je z Havlíčkobrodska 

Veškeré úkony záchranářů během celého cvičení sledovali přítomní rozhodčí, z jejichž hodnocení vzešli na konci soutěžního klání vítězové. Těmi se stali Vít Ďurďa, Radim Fousek a Stanislav Fajt, záchranářská posádka reprezentující výjezdovou oblast Havlíčkův Brod.

"Skvělé výkony předvedla nejen vítězná posádka, na kterou jsem nesmírně hrdá, ale i ostatní týmy, které plnily připravené úkoly profesionálně a s maximálním nasazením," uzavřela metodické cvičení po předání vítězného poháru ředitelka krajské záchranné služby Vladislava Filová.  


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky potápěč, okres Třebíč, Vodní nádrž Dalešice, zdravotnická záchranná služba, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, okres Pelhřimov, Novoměstsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Resuscitace potápěče nebo nehoda motorkáře. Krajští záchranáři se úspěšně popasovali s metodickým cvičením | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.