Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Knihovna roku 2022. Zvláštní ocenění putuje do Smrčné, která mezi prvními začala půjčovat e-knihy

Už téměř dvacet let je každoročně udělováno ocenění Knihovna roku. Nejinak tomu bylo také letos, kdy se ocenění dočkala také jedna z knihoven na Jihlavsku. Z diplomu teď mají radost ve Smrčné, kde knihovna chyběla dlouhých 40 let.

Konkurence v této soutěži je poměrně velká, každoročně se jí účastní knihovny z celé republiky. „Opravdu radostnou zprávou tak je zvláštní ocenění a diplom v kategorii „základní knihovny“ pro Knihovnu Smrčná z Kraje Vysočina," uvedla za kraj jeho mluvčí Eva Neuwirthová. 

Smyslem ocenění, které je udělováno od roku 2003, je vyjádření veřejného uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství. Kritéria pro hodnocení postihují šíři a rozmanitost práce knihoven i existenci nutných základních podmínek vytvářených samosprávou.

Soutěž Knihovna roku je jedním z podnětů pro přeměnu knihoven především v malých městech a obcích na moderní centra kulturního a společenského života a zvýšení jejich prestiže.

Lidé ve Smrčné neměli knihovnu dlouhých 40 let. Za krátkou dobu své existence zde předvedla neuvěřitelnou činnost – množstvím akcí, spoluprací s místními organizacemi, jako jedna z prvních obecních knihoven začala půjčovat e-knihy. Smrčenská knihovna měla za loňský rok 17 čtenářů, 371 návštěvníků a 137 výpůjček. Svým čtenářům nabízí k vypůjčení 545 knih. Knihovna je otevřená každý čtvrtek od 17 do 19 hodin. 

Vylepšené prostory a nový nábytek 

„Velkou zásluhu na její činnosti má i obecní úřad, který rekonstruoval prostory v obecní budově a vybavil je novým nábytkem," doplnila ve zprávě pro novináře Neuwirthová. Vedoucí knihovny je Lucie Janáková.

Hlavní cenou a 70 tisíci korunami byla oceněná Místní veřejná knihovna v Praze Dolních Chabrech. Knihovna, zejména díky knihovnici Aleně Wacht­lové, byla velmi aktivní i během covidové pandemie. V rámci tematického roku, věnovanému osobnosti Jaroslava Foglara, se zaměřila zejména na vícedenní venkovní aktivity pro ne­čtenáře, mladší a starší děti. 

Zvláštní ocenění a diplom v této kategorii kromě Knihovny Smrčná získala také Knihovna městyse Choltice (Pardubický kraj). V kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb" zvítězila Národní knihovna ČR, zvláštní ocenění a diplom pak obdržela Městská knihovna Litomyšl. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Knihovna Smrčná | Zdroj Kraj Vysočina, Informace pro knihovny

Štítky knihovna, 2022, ocenění, kniha, čtenář, Smrčná, okres Jihlava, e-book, Jaroslav Foglar, Kraj Vysočina, Národní knihovna České republiky, Městská knihovna Litomyšl, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna roku 2022. Zvláštní ocenění putuje do Smrčné, která mezi prvními začala půjčovat e-knihy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.