Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes je Papučový den. Pohodlí v práci má třeba i předseda Senátu Vystrčil či starosta Telče Brtník

Již pošesté se lidé v celé republice dnes zapojují do osvětové kampaně pro mobilní hospice. V ní využijí své papuče, které si dnes, tedy 5. října, mohou brát všude s sebou – do práce, na ulici, na poštu nebo do obchodu. Tato akce je důkazem toho, že umírat doma je možné, že lidé si kousek svého domova mohou brát všude s sebou. Podporují ji i známé osobnosti.

„80 procent lidí si přeje zemřít doma, ale pouze 20 procentům se to opravdu podaří. Papučový den připomíná, že umírat doma v kruhu svých blízkých je možné. Vyfoťte se v papučích, sdílejte fotky na Facebooku nebo Instagramu s hashtagem #papucovyden a předejte toto poselství dál. Svým blízkým, kolegům a všem ostatním, kteří vás mohou následovat v akci, která má smysl. Upozorněte společně s námi na to, že umírat doma je možné, a že existují služby, které nabízejí doprovod. Odborný i lidský," sdělili organizátoři Papučového dne na webu. 

Den otevřených dveří ve Sdílení 

„Paní Věra má 62 let, dvě děti a pět vnoučat. Ráda o svou rodinu pečuje a radost ji dělá její zahrádka. S manželem si plánovali, že v důchodu začnou chodit do divadel a více si užívat života. Lékaři ji ale před půl rokem zjistili rakovinu tlustého střeva. Její poslední přání bylo zůstat doma až do úplného konce. A rodina se rozhodla toto přání splnit.“ To je jen jeden z mnoha příběhů, se kterými se denně setkávají zdravotníci v domácích hospicích.

K Papučovému dni se dnes jako každý rok připojuje také Sdílení, o.p.s, které sídlí v Telči. Nejen, že si dnes jeho zaměstnanci obuli do práce papuče, ale veřejnost dnes může zavítat do prostor, kde Sdílení působí. „Přijďte ve středu od 8 do 16 hodin k nám do Sdílení. Prohlédnete si zázemí našich služeb a rádi vás také přivítáme u dobré kávy," zve Sdílení, o.p.s na svém webu. 

S papučemi dnes přišly do práce také sestřičky z Domácí zdravotní péče Třebíč. Pracovní den v pohodlném obutí si dnes udělal také rodák z Vysočiny, regionální politik a nynější předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Děkuji všem, kteří pomáhají lidem prožít celý život doma se svými blízkými. Mít možnost prožít i závěr života doma v “papučích” je myšlenka a cíl, které dlouhodobě podporuji," vyjádřil se dnes na svém facebookovém profilu Miloš Vystrčil. 

„Papučovou výzvu" dnes přijal také starosta pohádkového města Telč Vladimír Brtník. „Na sekretariátu telčské radnice jsme dnes v papučích," napsal dnes dopoledne na svém facebookovém profilu Vladimír Brtník a přiložil několik fotografií. 

Papučový den podporují také herci ze seriálu Ulice, kteří natočili informativní medailonky, jmenovat můžeme třeba Filipa Rajmonta, Markétu Stehlíkovou či Alenu Štréblovou. Papuče dnes nazul například i herci Pavel Liška, Jakub Uličník či herečka Petra Bučková.  

Ohodnoť článek

Foto Miloš Vystrčil, Facebook

Štítky papuče, papučový, den, hospic, úmrtí, umírání, podpora, Miloš Vystrčil, Telč, herec, Facebook, Pavel Liška, Filip Rajmont, Jakub Uličník, Markéta Stehlíková, Alena Štréblová, Petra Bučková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Papučový den. Pohodlí v práci má třeba i předseda Senátu Vystrčil či starosta Telče Brtník | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.