Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Co bude v příštím roce s jihlavským aquaparkem? Ve hře je i úplné uzavření, říká provozovatel

, aktualizováno 3. října 2022, 15:06

Vysoké ceny energií a nejistý vývoj negativně působí i na fungování a ekonomickou situaci v jihlavském aquaparku Vodní ráj. Jeho vlastník a provozovatel Služby města Jihlavy (SMJ) nastínil i ten nejčernější scénář. Kromě dalšího navýšení vstupného by možným řešením mohlo být třeba i částečné omezení otvírací doby. Tou nejhorší variantou by mohlo být úplně uzavření největšího aquaparku v kraji.

Podle vyjádření mluvčího SMJ Martin Málka bude Vodní ráj fungovat do konce letošního roku zatím beze změny, otazník visí nad tím, co přijde v roce 2023. „Máme fixně zajištěné dodávky energií do konce kalendářního roku, takže zatím jedeme beze změny. Do této doby platíme za energie ročně zhruba kolem 8 milionů korun – za elektriku, teplo, vodné + stočné. Vodní ráj si na sebe nevydělá, takže je v současné době měsíčně ve ztrátě kolem jednoho milionů korun. Záleží na tom, jaký je měsíc ohledně počtu návštěvníků v kryté části a letní sezona ve venkovní části,“ vysvětlil redakci Drbny Martin Málek.

Návštěvnost v jihlavském aquaparku

„Necovidový rok" 2019 – krytá část 126 764 lidí, venkovní část 37 390 lidí, tržby 16 058 985 korun
„Covidový rok" 2021 – krytá část 37 221 lidí, venkovní část 18 592 lidí, tržby 6 338 077 korun (5 měsíců bylo kvůli covidu zavřeno, ale i po znovuotevření do konce roku byla ještě návštěvnost nízká)

Dodavatelem tepla v aquaparku jsou Jihlavské kotelny. Ty podle Málka predikují, že teplo už mají nakoupené a bude několikanásobně dražší a dodal, že pokud by se ceny měly nově takto zvýšit, tak to pro provozování aquaparku z ekonomického hlediska téměř nemožné. „Za jakou cenu budeme nakupovat elektřinu, zatím stanovené nemáme, protože při současných cenách energií a situace na trhu nebylo možné nakupovat. Co se týká zastropování cen, tak momentálně také nevíme, jestli se bude vůbec týkat naší společnosti,“ nastínil Málek aktuální situaci.

Další zdražení zatím není v plánu 

Provozovatel aquaparku letos musel sáhnout po nepopulárním zdražení vstupného, a to o 20 procent v kryté i venkovní části Vodního ráje. Důvodem bylo, jako ve většině případů v této době, navyšování cen za energie. Málek ujistil, že další zdražování vstupného SMJ neplánují.

„Jaká cena vstupného bude v příštím roce, teprve uvidíme, ale moc prostoru už pro navyšování vstupného opravdu nemáme,“ dodal Málek.

Průměrná denní návštěvnost se ve všední den pohybuje kolem 200 lidí, o víkendu kolem 400 lidí. Vodní ráj má 19 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Hlavně přes letní sezonu vypomáhají brigádníci, třeba na úklid, výdej lehátek a slunečníků, apod. 

Provozovatel aquaparku může pro lepší ekonomickou situaci zavést další opatření, Málek mluví o dalším případném navýšení vstupného, dále o zkrácení otevírací doby, snížení teploty vody v bazénu. „Ale tohle může mít i opačný efekt, protože nám to odradí návštěvníky a přijdeme o část tržeb. Jedno z nejhorších opatření, ale pro chod naší společnosti SMJ existenční, je i varianta Vodní ráj zcela uzavřít,“ posmutněl Málek.

To určitě případně nepotěší řadu návštěvníků, třeba oslovenou Annu Benešovou, jež chodí do akvaparku nejčastěji se svým manželem. „Z toho bych teda radost neměla. Do Ráje máme i permanentku, kterou si pravidelně nabíjíme. Kromě bazénu rádi chodíme i do wellness. Tak budeme muset případně začít chodit do bazénu Evžena Rošického, ale tam se nám tolik nelíbí," svěřila se redakci Anna Benešová z Jihlavy. 

Jaká byla letní sezona? 

Jihlavský Vodní ráj funguje nejen jako vnitřní koupaliště. Lidé mohou v letní sezoně navštívit i jeho venkovní část. Uplynulá letní sezona byla zahájena 11. června a ukončena 5. září. „Venkovní část navštívilo celkem 35 021 lidí. Rekordním dnem byl 4. srpen, kdy se přišlo vykoupat 2 233 lidí. Návštěvnost přes dva tisíce lidí byla během celého léta pouze dvakrát. Za sezónu, která trvala 82 dní, jsme měli 18 dnů úplně zavřeno. V letní sezóně se mimo jiné do kryté části přišlo vykoupat 27 624 lidí. Oproti létu 2019 nám na Vodním ráji poklesl ve venkovní části počet návštěvníků o 2 402 osob,“ přidal Martin Málek aktuální statistiku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy (Střední umělecká škola grafická)

Štítky aquapark, Vodní ráj, energie, cena, vstupné, opatření, uzavření, SMJ, Jihlava, Martin Málek, léto, Anna Benešová, Evžen Rošický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude v příštím roce s jihlavským aquaparkem? Ve hře je i úplné uzavření, říká provozovatel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.