Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Solární panely na budovách v centru být nemohou, nepovolí je památkáři

Umístění solárních panelů nebo solárních tašek na objekty v Městské památkové rezervaci Jihlava (MPR) není v souladu s památkovou péčí. Taková energetická zařízení se proto na takové budovy nesmí umísťovat.

Zákaz se netýká pouze památkově chráněných staveb, tedy nemovitých kulturních památek, ale všech i nechráněných objektů uvnitř v MPR. „Je potřeba si uvědomit, že Jihlava patří mezi historická sídla s nevyčíslitelnou historickou hodnotou a že památková péče byla zřízena právě proto, aby chránila takové hmotné kulturní dědictví. Je totiž nedílnou součástí naší minulosti a jako takové musí být odpovídajícím způsobem chráněno,“ vysvětluje vedoucí oddělení památkové péče Dana Závodská.

Podle ní nesmí umisťováním alternativních zdrojů energie v chráněných územích a na kulturních památkách docházet k rezignaci na ochranu a zachování architektonického dědictví a jeho kulturních hodnot.

„V ochranném pásmu Městské památkové rezervace Jihlava je umístění fotovoltaických elektráren nebo solárních panelů možné, pokud pohledově nenarušuje památkovou rezervaci nebo pokud objekt není nemovitou kulturní památkou,“ doplňuje pro městský web Ježkovy oči tiskový mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Snahou památkářů je proto vždy najít takové řešení požadavku majitele nemovitosti, které trvale nepoškodí hodnoty, pro které jsou památky nebo území chráněny. Situaci v Jihlavě podle Dany Závodské trošku komplikuje skutečnost, že majiteli nemovitostí v centru jsou často soukromníci nebo firmy, které nemají s Jihlavou nic společného a jejich snahou je pouze svou nemovitost co nejlépe komerčně využít. „Mnohem víc pochopení nacházíme u Jihlavanů, kteří jako místní mají k městu a jeho památkám mnohem lepší vztah,“ doplnila Dana Závodská.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky energie, solární, panely, Jihlava, památkáři, městská památková rezervace, památková péče, Městská památková rezervace Jihlava, nemovitost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Solární panely na budovách v centru být nemohou, nepovolí je památkáři | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.