Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavská Charita slaví 30 let existence. Pomocnou ruku podala i při covidu, tornádu, teď i uprchlíkům

Letošní srpen je pro Oblastní charitu Jihlava (OCHJ) zvlášť významný. V tomto měsíci si totiž připomíná své začátky, protože tato dnes největší nestátní organizace přesně před 30 lety vznikla jako dobrovolná aktivita lidí, kteří chtějí pomáhat bližním v nouzi, a to bez ohledu na jeho rasu, národnost či náboženské vyznání.

Jak dnes novinářům na slavnostní tiskové konferenci sdělila ředitelka jihlavské Charity Hana Fexová, v průběhu historie se počet služeb postupně zvyšoval a v současné době jich pracovníci poskytují dvaadvacet. Fexová je ředitelkou OCHJ od srpna 2019. „Od té doby řešíme jednu krizi za druhou, ať to byl nejdřív covid, pak tornádo na jižní Moravě a pak válečný konflikt na Ukrajině a s tím související energetická a bytová krize," zrekapitulovala Hana Fexová.

Léčba závislostí 

Zároveň připomněla nejnovější službu, kterou OCHJ poskytuje od letošního dubna. Je jí adiktologická ambulance, jež pomáhá lidem s nejrůznějšími druhy závislostí. O ní krátce pohovořila vedoucí Anna Mištová. Ta zmínila, že od svého otevření má ambulance stálý příjem klientů, které tvoří ze dvou třetin muži. „Naši klienti se nejčastěji potýkají se závislostí na alkoholu," řekla Anna Mištová. Od dubna se na pracovníky ambulance obrátilo 48 zájemců o službu a 32 z nich začalo službu využívat. Bylo poskytnuto více než 100 konzultací. Jak dodala ředitelka Fexová, služba funguje také on-line. 

Novou ambulanci v Jihlavě za první měsíc vyhledalo už 16 závislých lidí na alkoholu nebo jiných drogách

Jihlavská oblastní Charita od začátku dubna nabízí novou službu - je jí Adiktologická ambulance, která poskytuje pomoc závislým lidem, nejčastěji na alkoholu a jiných drogách. Po měsíci fungování spolupracuje již se 16 klienty, kteří bojují s...

Služby v době covidu 

Dobu, kdy naše země řešila covidovou epidemii, připomněla vrchní sestra domácí zdravotní péče Alena Hawerlandová. „Našich 17 sester v době covidu mělo ještě větší zápřah než běžně. Všechny kolegyně situaci zvládly s přehledem. I v době covidu jsme zajistili péči u zhruba tisícovky pacientů tak, jako každý běžný rok," shrnula Alena Hawerlandová

Oblastní charita Jihlava má k 31.8.2022 142 zaměstanců a poskytuje 22 služeb. Sídlí v Jihlavě a působí na území bývalého okresu Jihlava a na Dačicku. Patří spolu s dalšími devíti oblastními Charitami z Vysočiny a jižní Moravy organizačně pod Diecézní charitu Brno. 

Okamžitá pomoc na jižní Moravě

Na červen 2021 určitě nikdy nezapomenou obyvatelé jižní Moravy, kde některé obce postihlo ničivé tornádo. O něm se rozpovídala Martina Hrabalová, terénní pracovnice programu Sovy. Podle ní pomoc od Charity přišla prakticky okamžitě, mottem pracovníků Charity se stalo to, že peníze se k lidem v postižených obcích musí dostat co nejrychleji. „Chodili jsme dům od domu s dotazníky a prováděli šetření. Reakce obyvatel nejdříve nebyly moc pozitivní, lidé byli otřesení a ve špatném psychickém stavu. I pro nás to bylo opravdu hodně psychicky náročné. Konkrétně jsme byli v Pánově na Hodonínsku, a to celkem šestkrát," vzpomínala na červen 2021 Martina Hrabalová. 

Balíčky pro uprchlíky z Ukrajiny

OCHJ se letos v únoru také zapojila do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. V podstatě obratem jihlavská Charita vyhlásila sbírku na potraviny a hygienické potřeby. „Solidarita lidí byla ze začátku obrovská a už 24. února, tedy čtvrtý den válečného konfliktu, do Jihlavy přijížděli první uprchlíci a my jsme jim byli schopni poskytovat první materiální pomoc. Postupně jsme uprchlíkům vydávali balíčky základních věcí, kde byly konzervy, rýže, plenky pro děti, zubní kartáčky a pasty, mýdlo, šampon," popsala první dny válečného konfliktu z pohledu pracovníků OCHJ projektová manažerka Ida Kopalová Mitisková. Zároveň připomněla to, že od 1. července funguje pro ukrajinské uprchlíky nová psycholožka, která pracuje hlavně na jihlavském F Pointu. 

Kvalitnější život pro nevyléčitelně nemocné 

Na dnešní tiskové konferenci přišla řeč i na Bárku - domácí hospic, který pomáhá zkvalitnit život nevyléčitelně nemocným, a to už od roku 2009. Její pracovníci poskytují 24 hodin 7 dní v týdnu zdravotní ošetřovatelskou službu. „V roce 2021 jsme se postarali o více než 140 pacientů, za kterými jsme najezdili více než 120 tisíc kilometrů. O pacienty se v současné době stará šest sester, čtyři pečovatelky, šest lékařů různých odborností, sociální pracovník a psychointervent, duchovní a dobrovolníci," představila službu Bárka její nová vedoucí Markéta Brestovská. 

V souvislosti s hospicem připomněl koordinátor propagace OCHJ Marek Mašát již tradiční dobročinnou akci Koláč pro hospic. „Letos se uskuteční 5. října na Masarykově náměstí, v přilehlých ulicích, v některých jihlavských firmách, v Nemocnici Jihlava, v Psychiatrické nemocnici Jihlava a také na finančním úřadě," zmínil na závěr Marek Mašát. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky výročí, 30. Oblastní, charita, Jihlava, služba, pomoc, uprchlík, COVID-19, Jihomoravský kraj, Ukrajina, Lékárenský komplex Jihlava, Psychiatrická léčebna Jihlava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská Charita slaví 30 let existence. Pomocnou ruku podala i při covidu, tornádu, teď i uprchlíkům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.