Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novou ambulanci v Jihlavě za první měsíc vyhledalo už 16 závislých lidí na alkoholu nebo jiných drogách

Jihlavská oblastní Charita od začátku dubna nabízí novou službu - je jí Adiktologická ambulance, která poskytuje pomoc závislým lidem, nejčastěji na alkoholu a jiných drogách. Po měsíci fungování spolupracuje již se 16 klienty, kteří bojují s nejrůznějšími závislostmi.

„Nejčastěji se na nás obrací lidé závislí na alkoholu a jiných drogách a usilujících o abstinenci,“ uvedla vedoucí ambulance Anna Mištová. Pracovníci zmíněné ambulance za první měsíc pracovali s lidmi závislými třeba i na pervitinu nebo THC. Podle Mištové na půde ambulance proběhlo celkem 20 individuálních konzultací a s 11 závislých se dostavilo na osobní konzultaci. „Stali se tedy uživateli služby,“ doplnila Anna Mištová.

Centrum U Větrníku (K-centrum) – jeho posláním je minimalizovat potencionální rizika a škody, které uživatelům, osobám blízkým a veřejnosti v Kraji Vysočina, mohou v důsledku užívání nelegálních nealkoholových drog nastat, a tímto se podílet na ochraně veřejného zdraví.

A jak se vlastně se závislými lidmi v této ambulanci pracuje? Obě strany, tedy závislý klient i pracovník v ambulanci, usilují o úplnou abstinenci, případně o kontrolované užívání. „Adiktologická ambulance podporuje klienty v abstinenci, protože návrat z bezpečného prostředí psychiatrické nemocnice zpět do běžného života, je velmi náročný. Mnoho lidí z veřejnosti má představu, že po ukončení léčby je závislý člověk takzvaně vyléčen, a může tedy začít pít znovu, jen tak příležitostně. Realita je však hodně jiná,“ dodává Mištová příklady z praxe.

Jihlavské „Káčko“ slaví dvacet let. Přijela popřát i dokumentaristka Helena Třeštíková

V Centru U Větrníku se v úterý 16. dubna slavilo. Služba K-centrum při Oblastní charitě Jihlava měla totiž dvacáté výročí. Ke gratulantům se připojila řada známých osobností v čele s českou dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou, bývalým národním...

Zmíněná ambulance se nachází v domě v Jihlavě, kde sídlí Káčko, a to na adrese U Větrníku 17. Zájemci se mohou ke konzultaci předem objednat na telefonu +420 731 771 984. Ambulance je otevřena tři dny v týdnu, a to v úterý 12:00 - 18:00, ve středu 7:00 - 12:00 a ve čtvrtek od 8 do 16 hodin. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky adiktologická, poradna, ambulance, závislost, drogy, alkohol, pomoc, Charita, Jihlava, droga, abstinence, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou ambulanci v Jihlavě za první měsíc vyhledalo už 16 závislých lidí na alkoholu nebo jiných drogách | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.