Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidí v Ukrajinském domě v Jihlavě ubylo. První šok z okupace zřejmě opadl, myslí si ředitel Chlupáček

Město Jihlava na konci letošního března otevřelo takzvaný Ukrajinský dům, který se nachází v objektu bývalého domu dětí a mládeže (DDM) na Brněnské ulici. Dům, který nabízí dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, má kapacitu pro 30 lidí. Redakce Jihlavské Drbny zjišťovala, jaká je aktuální naplněnost a třeba i to, jestli na obsazenost má vliv třeba i to, že jsou letní prázdniny.

Jak již bylo zmíněno, Ukrajinský dům na Brněnské ulici může nabídnout dočasný azyl 30 uprchlíkům z Ukrajiny, kde od 24. února probíhá válečný spor. Nyní je naplněný zhruba z jedné třetiny. „K dnešnímu dni je v Ukrajinském domě ubytováno osm uprchlíků. Protože ubytování je nouzového charakteru, Středisko křesťanské pomoci (SKP) se ve spolupráci s městem snaží, aby v Ukrajinském domě lidé nezůstávali, aby odcházeli do trvalejšího ubytování a aby byla volná kapacita pro případné nové uprchlíky," sdělil  redakci Drbny v pátek 19. srpna Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. V domě nyní bydlí třeba i pětičlenná rodina, která se brzy plánuje přestěhovat do bytu. Teoreticky by tam tedy mohli zůstat brzy pouze tři lidé, ale nezůstanou. Je předpoklad příchodu nových uprchlíků. „V dalších týdnech se o tom povedou jednání," nastínil mluvčí Daněk. 

Předškolní děti z Ukrajiny mohou opět chodit do adaptační skupiny. Řada jich je teď doma na prázdninách

Adaptační skupina pro děti z Ukrajiny v Jihlavě bude od září na nové adrese. Z prostor Domu dětí a mládeže se přesune do Základní školy Jungmannova. Skupina může být až pro 24 dětí ve věku od 3 do 5 let.

Co se týče ubytovaných uprchlíků, v domě na Brněnské ulici nachází azyl převážně lidé seniorského věku a také matky s dětmi. V domě se občas vyskytne celá velká rodina, třeba se třemi dětmi. 

Bývalý DDM v Jihlavě byl od roku 2016 prázdný. Město již dříve plánovalo, že bude budova využita jako komunitní centrum. Jeho další budoucnost je v současné době ale nejasná, protože možností, jak jej dál využít, je hned několik. 

Uprchlíci, kteří dům obývají, mají k dispozici třeba i kuchyň a samozřejmě i sociální zařízení. Důležitou osobou je pan Valerij, který se jakožto domovník stará o chod domu. K ruce je mu Nina Kish, která řeší koordinaci ubytování. „Domovníkem v domě je stále Valerij, protože město Mykolajiv / Nikolajev, odkud je Valerij, je v bezprostředním ohrožení válkou, takže pro obyvatele tam není bezpečno," řekl Jihlavské Drbně David Chlupáček, ředitel SKP. 

Dům, který poskytuje dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, je otevřený již pátý měsíc. Podle Radovana Daňka zatím město nemuselo řešit nějaké zásadní výtržnosti nebo problémy, ubytovaní Ukrajinci dodržují i stanovený noční klid. „V počátcích potřeboval Ukrajinský dům jen vyřešit nakládání s odpady, to byl ale jen krátký provozní problém," popsal mluvčí Daněk. 

Během prvních týdnů svého fungování Ukrajinský dům takzvaně praskal ve švech. Třeba v polovině května byl dům zcela plný, lidé průběžně přicházeli a zase odcházeli. Nyní je to podobné, jen Ukrajinců, kteří zde přechodně bydlí, rapidně ubylo. „Nemyslím si, že by za tím stálo to, že probíhají letní prázdniny. Odliv uprchlíků či jejich návraty do vlasti si spíše vysvětluji tím, že opadl první šok z okupace a faktem, že ruská armáda neobsadila ihned celou zemi. Proto se domnívám, že uprchlíci začali přemýšlet opět o životě na Ukrajině v místech, kde je relativní bezpečí.“

Ukrajincům je kromě kuchyně a sociálního zařízení mimo jiné k dispozici třeba i společenská místnost s kobercem a hračkami či místnost pro výuku češtiny. 

Ukrajinci berou dům na Brněnské ulici opravdu jako dočasné řešení, podle Chlupáčka asi nenastal ani jeden případ, kdy by se někteří uprchlíci do domu přihlásili opakovaně. „Stalo se třeba to, že matka se synem chtěli do Brna, ale zatím neodešli, takže zůstávají. Ubytování v Brně se shání velmi těžko, a navíc je nákladné. Důvod je také ten, že čekají, jak to dopadne se synovým studiem. Koordinátorka Ukrajinského domu mu pomáhala vyřizovat možnost studia na vysoké škole v Brně," uvedl jeden z příkladů David Chlupáček. 

Březnové otevření primátorku dojalo 

Ukrajinský dům na Brněnské ulici se otevřel na konci března, jeho prvními obyvateli byl domovník Valerij s manželkou. „Já jsem úplně dojatá, jak to tady dobrovolníci zvládli. O veškeré vybavení jednotlivých pokojů, vlastně bývalých tříd, se postarali dobrovolníci. My jako město jsme pouze koupili koberec," řekla během otevření domu dojatá primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). 

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Na březnové otevření domu zavítali také manželé Fiedlerovi z F pointu, kteří mluvili o tom, že do jejich působiště nyní chodí i stovka lidí z Ukrajiny, zajímají se třeba i o výuku češtiny. „Dříve jsme měli odpoledne na starost patnáct dvacet dětí. Naši poradnu nyní vyhledávají i dospělí," poznamenala Dana Fiedlerová.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky uprchlík, válka, Ukrajinský, dům, DDM, obyvatel, obsazenost, Jihlava, Ukrajina, Drbna.cz, Pražská konzervatoř, Brno, Karolína Koubová, Ozbrojené síly Ruské federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí v Ukrajinském domě v Jihlavě ubylo. První šok z okupace zřejmě opadl, myslí si ředitel Chlupáček | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.