Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Smutné červencové rekordy krajských záchranářů, absolvovali nejvíce výjezdů i vzletů za deset let

Velmi nelichotivé postavení drží letošní červenec ve statistikách krajských záchranářů. S počtem 4 573 výjezdů je totiž rekordní za minimálně deset let, extrémní čísla eviduje i letecká služba.

4 573. Tolik výjezdů uskutečnili naši záchranáři Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina během první poloviny letošních prázdnin. „Čísla nelžou a jen potvrzují to, z čeho jsme měli na začátku léta obavy. Letošní červenec je z pohledu našich statistik vůbec nejhorší za posledních minimálně deset let,“ přiznává Petr Janáček, mluvčí krajských záchranářů.

Jen pro srovnání - například loni bylo výjezdů o 400 méně, předloni dokonce o 550. „A to zrovna nejsou malá čísla. Mezi roky 2012 až 2021 evidujeme za měsíc červenec průměrný počet výjezdů 3 847, což je v porovnání s letošním rokem zhruba o 16 % méně,“ zdvihá varovný prst Janáček.

Nejčastějším důvodem zásahů našich posádek v uplynulém měsíci byly somatické obtíže jako horečka, kolaps, dušnost, vysoký krevní tlak či alergické reakce. Téměř devět set výjezdů pak bylo uskutečněno k pacientům s úrazy. Pozadu nezůstaly ani dopravní nehody, ke kterým vyjížděli krajští zdravotníci 182krát.

Jeden z rekordů si na své konto zapsala i letecká záchranná služba z Jihlavy. Během července uskutečnil Kryštof 12 celkem 98 vzletů, což je vůbec jedno z nejvyšších čísel v historii. Například v úterý 19. července musel vzlétnout do akce hned devětkrát.

„Apelujeme tak na všechny, aby nebrali své zdraví na lehkou váhu. Z bezpečného léta se může rázem stát léto nebezpečné a to si přeci nikdo z nás nepřeje. Buďte na sebe opatrní!“ vzkazuje Petr Janáček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky statistika, záchranáři, ZZS Kraje Vysočina, léto, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutné červencové rekordy krajských záchranářů, absolvovali nejvíce výjezdů i vzletů za deset let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.