Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Třešť chce do adventu rozšířit expozici betlémů. Město využije prostor po bývalé cukrárně

Třešť na Jihlavsku chce do letošního adventu rozšířit expozici betlémů v Schumpeterově domě. Je v něm trvale vystavený i betlém vznikající díky Dřevořezání, jehož 20. ročník se konal 5. a 6. července. Řezbáři při Dřevořezání vytvoří pro betlém dalších několik desítek postav či domů, zatím jich má 1311. Do rozšíření expozice chce město investovat 3,5 milionu korun, řekl starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

K rozšíření expozice město využije místo po bývalé cukrárně. „Její provoz tak nějak stagnoval, proto jsme se dohodli dál nehledat nového nájemníka v rámci kavárenství nebo cukrárenství. Dohodli jsme se s místními betlémáři, že jim rozšíříme expozici. Měly by tam být betlémy, které už se v Třešti nevystavují," řekl Vladislav Hynk. Práce na rekonstrukci podle něho začnou o letních prázdninách, dokončené by měly být v listopadu. „Doufám, že se to všechno stihne," řekl Hynk.

Třešť je známá svoji Betlémskou cestou, při níž mohou lidé o Vánocích betlémy obdivovat přímo v domácnostech. Nové prostory umožní instalovat i betlémy těch, kteří už se do cesty nezapojují.

Podle Evy Požárové, místostarostky města a členky Spolku přátel betlémů, který je organizátorem Dřevořezání, bude expozice řazena chronologicky od nejstarších dochovaných betlémů. Betlém, který tvoří řezbáři vytvořili při setkání, bude jako nejnovější expozici uzavírat.

V Třešti se sešli řezbáři. Zájemci si mohou zkusit vyřezat vlastní figurku

Po roční pauze se v Třešti opět sešli řezbáři. Spolek přátel betlémů se rozhodl v tradničním termínu, tedy 5. a 6. července, uspořádat známé třešťské Dřevořezání. Místo konání již 19. ročníku bylo ale netradiční - místo náměstí se řezbáři a...

Letošního Dřevořezání, které bylo dvoudenní a doplnil ho také kulturní program, se účastnilo na 40 řezbářů včetně desítky místních. V betlému, který vzniká od roku 2002, by tak mohlo přibýt minimálně 40 nových věcí. Zatím zabírá jednu místnost, stojí kolem jejich tří stěn, v budoucnu se počítá s jeho rozšířením o druhé patro. „Každý z řezbářů má za úkol vyřezat nějakou figurku, stavbu nebo zvířátko. Tu tady musí zanechat ve společném betlému," řekla Eva Požárová.

Dřevořezání se 18 let konalo v centru města. Kvůli opravě silnice se ale loni přesunulo do Schumpeterova domu, v jehož sousedství má betlémářský spolek svoje zázemí. Požárová předpokládá, že už na stejném místě zůstane, protože v centru města přišel spolek o prostory v bývalé škole, kde mohl skladoval ponky a vybavení potřebné pro práci řezbářů. Škola se opravuje a čeká ji jiné využití.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, hobby, správa, stavby, řemesla, Třešť, FOTO, advent, KDU-ČSL, okres Jihlava, cukrárna, dům, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třešť chce do adventu rozšířit expozici betlémů. Město využije prostor po bývalé cukrárně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.