Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nerudová chce naději na lepší časy. Potvrdila kandidaturu na prezidentku

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová včera potvrdila delší dobu zvažované rozhodnutí. Chystá se sesbírat padesát tisíc podpisů potřebných ke kandidatuře. Země podle ní potřebuje prezidenta, který má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí. Všichni si zasloužíme naději na lepší časy, napsala na Twitter.

Česká republika má mít podle Nerudové prezidenta, který rozumí současným výzvám a dokážejim čelit. „A já vidím tři hlavní výzvy: vyvedení země z ekonomické krize, dopady klimatické změny a navracení důstojnosti lidem. Chtěla bych být prezidentkou všech, nejen určité části občanů. Chtěla bych být prezidentkou, která vrací lidi stojící na okraji společnosti zpět," řekla Nerudová v aktuálním rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Dlouhodobě podle svých slov spolupracuje s mladými lidmi a vkládá do něj velké naděje. „Jsou pro mě ztělesněním budoucnosti této země, chtěla bych jako prezidentka být i hlasem mladé generace," dodala.

Prezident je podle Nerudové člověk, který otvírá témata ve veřejném prostoru, může iniciovat diskusi, moderovat politickou scénu a přispívat ke stabilitě společnosti. Současnou hlavu státu Miloše Zemana vnímá jako starého nemocného muže, který je "prezidentem svých spolupracovníků, ale rozhodně není prezidentem 10,5 milionu lidí". Bude si vážit podpory každého demokraticky smýšlejícího občana i strany, chce nicméně vystupovat jako nezávislý kandidát s podporou občanů. Kampaň chce financovat pomocí příspěvků dárců a sponzorů, z vlastních úspor je připravena vynaložit zhruba milion korun, řekla HN.

Hlavu státu budou Češi v přímé volbě vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta začal tento měsíc sbírat také odborový předák Josef Středula.

Celkem se chtějí o prezidentskou funkci ucházet zatím dvě desítky lidí, mezi nimi třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer nebo advokátka Klára Long Slámová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky ČR, prezident, volby, Nerudová, Danuše Nerudová, Česko, Mendelova univerzita v Brně, Twitter, Hospodářské noviny, NATO, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Petr Pavel, Marek Hilšer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jitka Šindelová

Dobrý den, velmi bych chtěla podpořit kandidaturu na prezidenta paní Danuše Nerudové, neboť si jí velmi vážím a byla bych potěšena, kdyby se tato dáma stala naší novou prezidentkou. Poprosím o informace o možnosti podpory. Předem děkuji. Šindelová Jitka

Pátek, 3. června 2022, 01:04Odpovědět

Nerudová chce naději na lepší časy. Potvrdila kandidaturu na prezidentku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.